top of page

Neargumentovano i neprimjereno korištenje hadisa!



Ne mogu a da ne reagujem na neargumentovano i neprimjereno korištenje riječi Allahovog Poslanika a.s. koje se koriste u sasvim drugačijem kontekstu nego što jeste i što znače. Kao što postoji povod objave kur'anskih ajeta tako postoji povod nastanka hadisa.


Hadis koji je zasigurno najcitiraniji poslije rata u Bosni i Hercegovini je; „kullu bid`atin dalaleh ve kullu dalaletin finnar!” - „Svaka novotarija je zabluda a svaka zabluda je u Vatri!”, tj. vodi ka Vatri, ali i hadis koji se najviše zloupotrebljava.


Poslanik, a.s. kaže: „Ko na mene svjesno slaže, neka pripremi sebi mjesto u Vatri!” A 99% ljudi koji citiraju ne znaju povod hadisa. Povod ovog hadisa je da je jedan mladić počinio blud sa udatom ženom, a bio je iz bogate porodice. Već su bili objavljeni ajeti kojima se tretira kazna za preljubu. Njegov otac želeći spasiti svoga sina od kazne, dogovori se sa mužem ove žene da on njemu naknadi štetu tj. plati odštetu za to što je njegov sin počinio blud sa njegovom ženom, što je ovaj i pristao. Međutim, to je došlo do Poslanika a.s. koji je tada izrekao ovaj hadis.


Dakle radi se o promjeni kur`anskog propisa koji već postoji a ne o svemu što nekome naumpadne da proglasi novotarijom. Mora se znati povod hadisa, jer inače se donese pogrešan zaključak. Isti slučaj je sa situacijom kada je neki čovjek pustio vjetar u društvu sa Poslanikom a.s., a svi su prije toga jeli kuhano devino meso, pa je Poslanik a.s. naredio svima koji su jeli kuhano devino meso da promijene abdest, što je navelo neke fakihe do kojih nije došlo da je Poslanik a.s to učinio da bi sačuvao čast i dostojanstvo čovjeka kojem se "omaklo", da tvrde da je izgubio abdest, ko jede kuhano devino meso.

Ismet ef. Bašić

243 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page