top of page

Činjenje grijeha u rahatluku najopsanija kazna!

Autor: Kadrija ef. Murić, Džuma “Sandžak Džamija”



Čuvajmo se raznih metoda grijehova koji uljepšavaju poziv u širk!


Prenosi se od Abdullaha ibn Mesuda da je kazao: “Rekao sam: Allahov Poslaniče, koji je grijeh najveći?”, pa je rekao: “Da Allahu pretpostaviš suparnika iako te je On stvorio!” (Buhari, Muslim)


Grijeh se ponekad tajno ušunja i ustali u srce onog koji ga čini. Tako da čovjek čini rijeh i čuva ga u tajnosti i u njemu uživa:


وَذَرُواْ ظَاهِرَ الإِثْمِ وَبَاطِنَهُ إِنَّ الَّذِينَ يَكْسِبُونَ الإِثْمَ سَيُجْزَوْنَ بِمَا كَانُواْ يَقْتَرِفُونَ.


“Ne griješite ni javno ni tajno! Oni koji griješe sigurno će biti kažnjeni za ono što su zgriješili.” (En’am, 120)

Stalno zapadanje u grijeh čini ga običnim i postepeno uklanja ružan osjećaj u srcu. Muhammed, s.a.v.s., je rekao:


“Čitavom ummetu je oprošteno, osim onih koji grijeh javno čine. Javno griješenje je da čovjek nešto uradi noću, a Allah ga prikrije, a on nekome, kad osvane, kaže: ’Sinoć sam učinio to i to.’ Noć je proveo, a Gospodar je prekrio njegov grijeh. Onda je osvanuo, otkrivajući već prekriveno.“(Buhari)


O tome govori ajet:


وَهُوَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُم بِاللَّيْلِ وَيَعْلَمُ مَا جَرَحْتُم بِالنَّهَارِ ثُمَّ يَبْعَثُكُمْ فِيهِ لِيُقْضَى أَجَلٌ مُّسَمًّى ثُمَّ إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ ثُمَّ يُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ.


“On vas noću uspavljuje, - a zna i šta ste preko dana griješili -, zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti”. (En’am, 60)


Ako Allah dž.š. hoće može zbog stalnog griješenja srca zapečatititi i učiniti ih gluhim:


أَوَلَمْ يَهْدِ لِلَّذِينَ يَرِثُونَ الأَرْضَ مِن بَعْدِ أَهْلِهَا أَن لَّوْ نَشَاء أَصَبْنَاهُم بِذُنُوبِهِمْ وَنَطْبَعُ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَهُمْ لاَ يَسْمَعُونَ.


“Zar nije jasno onima koji nasljeđuju zemlju prijašnjih stanovnika njezinih da ćemo i njih, ako budemo htjeli, zbog grijehova njihovih kazniti i srca njihova zapečatiti, pa savjet neće poslušati.” (A’raf, 100)


Čuvajmo se zanemarivanja malih grijeha, jer oni oslijepe našu dušu i srce dok nas potpuno ne unište. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Čuvajte se sitnih grijeha, jer oni se sakupljaju kod čovjeka dotle dok ga ne upropaste.” (Ahmed)


Opasnost grešnikova opravdavanja grijeha prema potrebama i strastima!


Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ne činite grijehe koje su činili židovi dozvoljavajući sebi niskim varkama ono što je Allah zabranio.” (Ibn Kesir, “Tefsir Kur’na”)


Grijesi donose tamu kažnjenome srcu ako se nagomilavaju:


Prenosi se od Ebu Hurejrea, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kada vjernik napravi grešku, na njegovom srcu nastane crna tačkica. Ukoliko se pokaje i povrati, njegovo srce se očisti, a ukoliko poveća griješenje, i ta mrlja se povećava sve dok sasvim ne prekrije srce. To je hrđa za koju Allah Uzvišeni kaže:


كَلَّا بَلْ رَانَ عَلَى قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا يَكْسِبُونَ.


“Ne, naprotiv! Ono što su stjecali kao hrđa prekrilo je njihova srca.” (Mutaffifin, 14) (Tirmizi, Nesai, Ibn Madže)

Allahov dž.š., oprost onome ko se povrati i ne ustraje u grjehu:


وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُواْ فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُواْ أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُواْ اللّهَ فَاسْتَغْفَرُواْ لِذُنُوبِهِمْ وَمَن يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ اللّهُ وَلَمْ يُصِرُّواْ عَلَى مَا فَعَلُواْ وَهُمْ يَعْلَمُونَ


“I za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole - a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? - i koji svjesno u grijehu ne ustraju.” (Ali Imran, 135)

03. Maj. 2024/24. Ševval. 1445h.



56 views

Recent Posts

See All
bottom of page