top of page

Postoji li u vašem ummetu učenjak ili rabin poput ovog?


Imam Ebu'l Ḥasan eš-Šālī imao je viziju kada je ušao u Jerusalim. Vidio je hazreti Muḥammeda, a.s., na prijestolju i oko njega su bili svi Božiji Poslanici.


Čuo je kako hazreti Mūsā (mir neka je s njim) govori Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem:


„Kažeš da su učenjaci tvog ummeta poput poslanika Izraelaca?”, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Da, da li bi želio vidjeti nekog od njih?”


Pa se okrenuo i rekao: “Gdje je Ebū Ḥāmid el-Gazālī?” Imam el-Gazali je ušao i sjeo s njima. Pitali su ga: „Kako se zoveš, imamu?"


Odgovorio je:


„Moje ime je Muḥammed ibn Muḥammed ibn Muḥammed el-Gazālī at-Tūsī.”


Poslanik Musa, a.s., mu je rekao:


„Pitali smo te samo za tvoje ime, nismo htjeli da znamo ime tvog oca i djeda i plemena! Je li ovo zbog lijepog ponašanja?”


Imām el-Gazālī se okrenuo Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: “O Allahov Poslaniče, da ćutim pred Kalīm Allahom (onaj koji je razgovarao da Allahom), Musom, ili da mu odgovorim?”


Plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: „Samo naprijed i odgovori.”


Tako je Imam el-Gazālī rekao:


“O Mūsā, o Kalīm Allāh, kada te je tvoj Gospodar upitao 'Šta je u tvojoj desnoj ruci, o Mūsā?' Odgovorili ste: 'to je moj štap, ja se na njega oslanjam, njime čuvam svoje stado, i ima mnogo drugih namjena', a za sve to niste bili pitani, sem šta je to što je bilo u rukama!”


Poslanik Musa, sallallahu alejhi ve sellem, je bio iznenađen i rekao: „Istinu si rekao, o Allahov Poslaniče, učenjaci tvog ummeta liče na poslanike među nama.”


Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo Poslaniku 'Isau i Poslaniku Musau, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao:


„Postoji li u vašem ummetu učenjak ili rabin poput ovog?”


Odgovorili su: „Ne.”


‎— Imam 'Abdullāh ibn 'Alevi el-Ḥaddād, r.a.

166 views

Recent Posts

See All
bottom of page