top of page

Ebu Mensur el-Maturidi (238-333/852-944).



Ebu Mensur el-Maturidi (238-333/852-944). Živio je, radio i djelovao u Semerkandu u Srednjoj Aziji. O njegovoj porodici nemamo, dovoljno podataka. Zna se samo da mu porijeklo seže do Halida b. Zejda b. Kulejba, čuvenog ashaba poznatog po nadimku Ebu Ejjub el-Ensari, pripadnika plemena Benu Nedždžar kod koga je odsjeo Poslanik prilikom seobe iz Mekke u Medinu. Poginuo je kao šehid 50/670 godine prilikom osvajanja Carigrada i ukopan pod zidinana ovoga drevnog grada. Bio je iskren i pošten u prenošenju hadisa od Allahova Poslanika.


Obrazovao se kao što su se obrazovali i drugi u tzv. halka sistemu. Redoslijed njegovih učitelja seže do Ebu Hanife. Među njima su najvažniji bili: Muhammed b. Mukattil, Er-Razi, Ebu Bekr Ahmed b. Ishak, Ebu Nasr Ahmed b. el-Abbas i Nusair b. Jahja el-Belhi.


Ebu Mensur el-Maturidi je po završetku svoga školovanja preuzeo obavezu da mu djela Ebu Hanife, a posebno ona iz oblasti akaida budu temelj za dalje proučavanje. Proučavajući djela Ebu Hanife: El-fikhu-l-ekber fi ’ilmi-l-kelami, objavljeno u Indiji 1331/1912. godine zajedno sa komentarom Ebu Mensura el-Maturidija, zatim djelo iz oblasti hadisa El-Musnedu fi-l-hadisiobjavljeno u Istanbulu i Egiptu na marginama El-Edebu-l-mufred od Buharija, on je uspio da napiše i neka veoma značajna djela iz oblasti tefsira, tumačenja Kur'ana (Te'vilu-l-Kur'ani) iz akaida (Kitabu-t-tevhidi i Kitabu-l-mekalat) sa kojima je zauzeo ključno mjesto u ovim oblastima.


U djelu Kitabu-t-tevhid opširno govori i podrobno obrazlaže svoj sistem i nastoji da uskladi ekstremna stajališta racionalista i tradicionalista. Ovaj metod usklađivanja oprječnih stajališta slijedili su i njegovi savremenici: Tahavi i Eš'ari koji su djelovali u drugim dijelovima tadašnjeg islamskog svijeta, u Egiptu i Iraku. Oni su zajedno sa Maturidijem uspjeli da pronađu put i usklade suprotne stavove mu'tezilija i sunnija, a koji je zadovoljio razum i prilagodio se općim načelima Kur'ana i Sunneta. Oni predstavljaju tri škole mišljenja u akaidu nazvane po njihovim imenima.


(Jusuf Ramić , Preporod.com, 17.04.2020.)

94 views
bottom of page