top of page

Imam Šemsuddin el-Džezairi: Znači, ne treba nam ni Šiizam ni Vehabizam!



Predavanje prevedeno sa francuskog jezika, poznatog Alžirskog imama Šemsuddina el-Džezairija:


Odakle nam to donosite. Gdje vi živite? Uzimate pomalo sa svake strane, jedna fetva iz Saudije, druga fetva iz Sirije, treća fetva iz Sudana. Miješate sve to i poturate alžirskom narodu! Alžirski narod je dobro razumio. Nisu nam potrebne vehabije! Nisu nam potrebni oni koji ne slijede neki (sunijski) mezheb. Nestanite sa vašim vehabizmom. Mi smo sunije, malikije, eš'arije, sufije. Mi volimo dobre ljude sa vrlinama i to je tako. Elhamdulillah, Allaha mi ja sam sretan. Čuo sam ministra vjera da je rekao: "Ne trebaju nam ni Šiiti ni Vehabije!"


Dugo vremena je trebalo da čujemo Ministra da kaže tako nešto. Ministri prije njega su isto to mogli reći, Allaha mi mogli su reći. Oni su govorili mi ne želimo 'uveženi fikh', ne želimo 'uvežene fetve', ali nisu rekli jasno 'ne želimo vehabije (vehabizam )! Plašili su se da ih nazovu njihovim imenom, plašili su se jer vehabizam ima ljude koji ih štite. Vehabije su zaštićene od finansijskih lobija iz zaljevskih zemalja koji ih promovišu i internacionalnih obavještajnih službi koje su ih stvorile ih koje ih štite. Pored svega ovoga Ministar vjera se suočio sa istinom, da ga Allah nagradi.


Ne trebaju nam ni Šiiti, šta to znači?! Da li to znači da trebamo voljeti ehlul bejt (a,s,)? Mi vec volimo ehli bejt (a.s.)! Većina alžirskog naroda je porjekla od ehlul bejta. Nema jedne Alžirske familije u kojoj nema jedan amidža Ali u kojoj nema imena Hasan, Husein, Fatima... Većina alžirskog naroda su od potomaka ehli bejta. Šta nam pored toga šiiti mogu donjeti?! Šta ćemo mi sa šiizmom? Šta ćemo s time postati? Počećemo voljeti Alija Ibn Ebu Taliba?! Alžirski narod ludo voli hazreti Ali ibn Ebi Taliba (r.a.)! Već sam vam rekao, najčuveniji trg u Alžiru glavnom gradu se zove Hajdara. Šta znaci Hajdara? Hajdara je nadimak Alije ibn Ebu Taliba. Kada želiš da ideš u hamam Ebu Hanefija. Ko je Ebu Hanefija? Radi se o Ibn el Hanefija, Zejnul Abidin iz ehli bejta (a.s.). U svakoj četvrti Alžira ima 4-5 amidža koji se zovu Ali. U Alžiru se ne zovu ssamo Ali, već Sidi Ali sto znači es-sejjid (gospodin) Ali, kod nas je sramota da nekoga jednostavno zovemo Ali jer se radi o Aliju ibn Ebu Talibu, es-sejjid Ali.


Znači, ne treba nam ni Šiizam ni Vehabizam!


Šta nam donosi vehabizam? Tekfir (proglašavanje muslimana nevjernicima), Taktil (ubistva), Tabdi (proglašavanje muslimana novotarima), Tadhlil (učiniti ljude zalutalima); to nam nije potrebno! Od dana kada je prvi vehabija kročio u Alžir potekla je krv. To je istina koja se ne može sakriti! Vehabizam se prepoznaje po dvije stvari: ubistva i tekfir! Kažu donose nam Tevhid (monoteizam)! Zašto?! Zar mi nismo bili na Tevhidu?! Tvoj otac, zar nije umro na Tevhidu? Najčasniji ljudi koji su uzeli oružje da istjeraju jednu od najj ačih kršćanskih armija iz Alžira, zar nisu bili na Tevhidu?! Mudžahid koji je sa planina uzvikivao Allahu ekber i pucao na francusku vojsku nije bio na Tevhidu?! Ako nisu bili na Tevhidu zašto onda poginule u toj borbi zovemo Šehidima? Zašto se oni drugi zovu Fidai i el-Musabil? Zašto? Zašto je alžirski narod defilirao ulicama 11 decembra i skandirao el-Džezair Islamijja, kada su nas francuzi zvali 'Francuski Alžir'? Zar oni nisu bili na Tevhidu? Ebu Amama nije bio na Tevhidu? Weled Sidi eš-Šejh nije poznavao Tevhid? Emir Abdukadir nije bio na Tevhidu? Fatma Nsumer nije bila na Tevhidu? El-Mukrani nije bio na Tevhidu? Imam el-Davah nije bio na Tevhidu? Abdurahman el-Džilali? El-Allama Šejh Šintik, El- Allama Šejh Rahu, Ahmed Sahnun, Šejh Abdulatif, El-Allama el-Arabavi... Naši šejhovi medju učenjacima nisu bili na Tevhidu? Šejh Bajben Salem, El-Allama el-Kunti...i učenjaci i učenjaci bezbrojni poput velikih prostranih mora.


Sve dok nije došao Ebu Hulajta iz Saudijske Arabije da nam dijeli brošure po džamijama da nas "nauči" Tevhidu!


Tevhid koji je Poslanik s.a.v.s. učio ummet je:


La ilahe illellah Muhammedu-r-resulullah!

477 views

Recent Posts

See All
bottom of page