top of page

Kurban-bajramska poruka


340. Mostarska (kurban-bajramska) poruka, nedjelja, 10.zu-l-hidždže 1445.h.g./ 15.juni 2024.godine


Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda, alejhisselam, poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!


„…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.“ (Ez-Zarijat 55.)


Shodno ovoj Božanskoj poruci, podsjećam sebe i vas da su dani prvih deset dana mubarek mjeseca zu-l-hidždže 1445.h.g.


Podsjećam na riječi Gospodara svjetova:


“…A radosnom viješću obraduj poslušne, čija srca, kad se Allah spomene, strah obuzme, i one koji strpljivo podnose nevolje koje ih zadese, i one koji namaz obavljaju i koji, od onoga što im Mi dajemo, udjeljuju.” (El-Hadždž, 33. i 34.)


Bajram je!


A bajram donosi radosne vijesti: o veselju zbog obavljenih obreda hadža i klanja kurbana, zahvalnost zbog oproštenih?!?! grijeha i sticanja blizine i zadovoljstva Gospodara svjetova.


Sve to se postiže intenzivnim življenjem vjere: klanjanjem propisanih namaza, obaveznim postom mjeseca ramazana, obaveznim izdvajanjem propisanog zekata, obaveznim izbjegavanjem harama ili zabranjenih (ne)djela, a posebno alkohola i bluda ili zinaluka, ismijavanja i izrugivanja drugih ljudi, zloupotrebom položaja u vlasti i neodgovornosi...


Prilika je ovo da napravimo neku vrstu inventure, da sagledamo svoje stanje, da probamo razmišljati bi li se stidjeli susreta sa Muhammedom, alejhisselam, i bi li Gospodar svjetova bio zadovoljan sa nama!?


Prilika je ovo da sebe propitamo u duhu poruke Gospodara svjetova: „...a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada …“ (Et-Talak, 2. i 3.) – da li iskreno bogobojaznost osjećamo ili ne, da li čvrstinom svoje vjere oćekujemo izlaz i proviđenje!?


Prilika je ovo da u duhu 11. ajeta sure El-Mudžadele propitamo svoj odnos prema drugim ljudima: da li druge poštujemeo ili nismo, da li ukazujemo poštovanje drugim ljudima, a posebno učenim, među kojima su i naši imami ili nismo, da li poštujemo svoje uglednike ili skrnavimo njihovu čast i dostojanstvo...


Prilika je ovo da u duhu 20. i 24. ajeta sure El-Enfal propitamo svoj odnos spram naredbi Gospodara svjetova: „pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Njegovom Poslaniku, kroz naredbu „odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati“...


Prilika je ovo da u duhu 8. ajeta sure El-Ma'ide propitamo svoj odnos u društvenim relacijama spram naredbe Gospodara svjetova „pravedni budite“, ali i Allahove dobrote prema nama shodno porukama 11. sure El-Ma'ide i 103. ajeta sure Ali Imran u kojima nas On Uzvišeni podsjeća da o nama brine i poziva nas da se zapitamo koliko puta nas je On Uzvišeni izbavio iz situacije koju smo mi vidjeli bezizlatnom pa ipak smo je prevazišli.


Prilika je ovo da u duhu 23. ajeta sure El-Isra' propitamo svoj odnos prema roditeljima koji nas porodiše i nama svoj život posvetiše! Koliko živima dobro čonimo, a koliko se često umrlih sjetimo?!


Prilika je ovo i da u duhu 132.ajeata sure Taha svoj odnos prema namazu stubu islama propitamo, a kroz njega i čvrstinu vjere u Gospodara svjetova, ali i odnos prema svojoj djeci prema kojoj smo nerijetko i vrlo neodgovorni.


Također je ovo prilika da u duhu 76.ajeta sure El-Hadždž propitamo svoj odnos prema namazu ali i dobrim djelima. Svakako su poruke i 77.ajet ove sure vrlo znakovite.


Također je prilika da se kako u duhu prethodno spomenutih ajeta ali i ajeta s početka sure El-Mu'minun propitamo kako smo odgovrni prema namazu i davanju zekata kao i da se zapitamo o svojoj časti, pa i časti drugih ljudi koju bi trebali njegovati!?


Propitivati se moramo kako bi se za učinjene grijehe pokajali, za posrtaje popravili, za nasilje i nepravdu halal zatražili ... jer Allah Uzvišeni je poručio: „...zaista Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda sve dok on ne izmijeni sebe...“ (Er-Ra'd, 11)


Molim Allaha Uzvišenog da ukabuli naše ibadete i naša dobra djela, da nam mahane pokrije, a grijehe oprosti!


Molim Allaha da našu domovinu učini postojanom i pravdom popločanom, da nas sačuva izdajnika, pokvarenjaka i tiranina kao i njihovog zla! Amin!


Nazif ef. Garib

22 views

Recent Posts

See All
bottom of page