top of page

Bajrak Istočnog Turkestana - Ujguristana



Bajrak Istočnog Turkestana, domovine Ujgura i pradomovine svih turskih naroda. Mnogi ne znaju da je Ujguristan bio nezavisna država sve do 1949. godine, kada ih kineska država bespravno okupira. Po okupaciji Kinezi su preimenovali Ujguristan u Xinjiang što u prijevodu znači "Nove teritorije". Istovremeno su krenuli sa agresivnom deislamizacijom Ujgura, nasilno namećući komunističko-ateističku doktrinu, kineski jezik i kulturu. Trenutni kineski kreatori politike primijetili su da bi riječ "Novo" u nazivu Xinjiang značil svojevrsno priznanje da Kina nema ni povijesno ni političko pravo na tom teritorijom, te su nanovo preimenovali drevni Ujguristan, sad u Xiyu ili "Zapadna regija".


Ujguri su turkijski muslimanski narod sunijske hanefijsko-maturidijske škole mišljenja. Na sramotu cijelog čovječanstva i dan danas je u toku strašna represija koja ima za cilj da Ujgure zatre i biološki i historijski. Težina njihove nevolje i borbe sa opstanak se može porediti

sa sudbinom Rohinja muslimana, Jemenaca, Palestinaca i Kašmiraca. Allah ih sačuvao, olakšao im iskušenja i podario im Džennet bez polaganja hesapa.

187 views
bottom of page