top of page

Mezar jednog od najvećih novotara nove ere!


Ovo je mezar najvećeg novotara 21. vijeka, Nasiruddin Albanija, koji ima visok status i poštovanje Vehabija našeg vremena. Osim što je bio profesionalni sahadžija, sam se proglasio autoritetom u nauci hadisa. Štaviše, nije imao poznatog učitelja u bilo kojoj od islamskih nauka i priznao je da nije naučio napamet Allahovu knjigu ili bilo koju drugu knjigu iz hadisa, fikha, akide, usula ili gramatike. Stekao je slavu napadajući velike učenjake ehli-sunneta, kritizirajući nauku o fikhu i gajeći snažnu mržnju protiv hanefijske pravne škole (mezheba) kojoj je njegov otac (hanefijski pravnik) pripadao. Bio je žestoki protivnik i islamske nauke tesavvufa.


Čak je bio protjeran iz Sirije, a kasnije i Saudijske Arabije. Živio je u Ammanu, Jordan, gdje je bio u kućnom pritvoru sve do svoje smrti 1999. Do dana danas, on je ostao centralna ličnost sljedbenika novotarija (ehlul bid’a), samoproglašenih reformatora islama, selefija / vehabija i mnogih neupućenih muslimana.

Većina sunijskih učenjaka njegovog vremena upozoravala je na njegovu zabludu, a mnogi od njih su pisali članke i opširne radove kako bi ga opovrgli.


Prema: Clarifying light

764 views

Recent Posts

See All
bottom of page