top of page

Unutarnja dimenzija posta- Muhammed el-Gazali r.a.



Eminentni islamski učenjak Muhammed el-Gazali r.a., u svom kapitalnom djelu Ihjau ulumud din navodi šest odlika posebnih (husus) Božijih robova tokom posta. U svom vanjskom karakteru, post je suzdržavanje od jela, pića i strasti od isteka sehura do iftara. Ali u kontekstu onoga što nas je Poslanik alejhis selam naučio o postu, daleko je više od tog izvanjskog karaktera. Post posebnih (pobožnih) ogleda se u ovih šest karakteristika:


1.Obaranje pogleda– čuvanje svog pogleda od svega onoga što je zabranjeno i gledanje samo u ono što je dozvoljeno.


2.Čuvanje jezika– sačuvati jezik od tračanja, lažnog zaklinjanja, ružnih riječi i ostalog. Uposliti jezik zikrom i učenjem Kur`ana.


3.Čuvanje sluha od onoga što je zabranjeno– izbjegavanje slušanja tračanja, psovki i generalno ružnog i beskorisnog govora. Onaj koji uživa u slušanju onoga što je ružno i zabranjeno isti je kao i onaj koji to čini.


4.Čuvanje ruku i nogu– sačuvati ruke i noge od činjenja bilo čega što je ružno.


5.Čuvanje stomaka od pretjeranog unosa hrane i pića– oni koji su pobožni znaju da pretjerano uzimanje hrane i pića probuđuje strasti, tupi slast za ibadetom i hrani nefs. Dovoljno je onoliko hrane koliko je potrebno da čovjek bude sit. Prejedanje je svakako zabranjeno i u jasnom Kur`anskom tekstu.


6.Razmišljane o postu nakon iftara– čovjekovo srce treba biti između straha (havf) i nade (redžai) u to da li mu je post primljen ili nije. Ovakvo stanje čovjeka treba da bude nakon svakog izvršenog ibadeta.


Ova nutarnja dimezija posta je svakako i sama suština posta jer mubarek Poslanik salallahu alejhi ve sellem kaže: Koliko je postača koji od svog posta nemaju ništa osim gladi…! (Ahmed 9685.)


Svi koji žude da osjete blagodat posta čuvat će sve svoje organe od onoga što je ružno. Onaj koji trača, psuje, gleda u haram, hoda putem lošim, prejeda se, sluša tračanje i ne čini ništa korisno u toku posta, u najmanju ruku možemo reći da nije ni shvatio a kamoli dostigao spoznaju unutrašnje dimenzije posta i njene blagodati!


Priredio: Muamer ef. Kozica, Comunita islamica dell bosniaci in Italia

25 views

Comments


bottom of page