top of page

Poznati haridžija iz Nedžda


Rekao je poznati haridžija iz Nedžda, Muhammed ibn Abdulvehhab, u svom djelu Kešful šubuhat (Otklanjanje sumji):


"I običan čovjek od muvehhida (monoteista) će pobijediti hiljadu učenjaka od ovih mušrika (mnogobožaca)!”


وَالْعَامِّيُّ مِنَ الْمُوَحِّدِينَ يَغْلِبُ أَلْفًا مِنْ عُلَمَاءِ هَؤُلاء ِ الْمُشْرِكِينَ" -كشف الشبهات لمحمد بن عبد الوهاب-


📍 Ono što Muhammed ibn Abdulvehhab podrazumijeva pod 'muvehhidin' su njegovi sljedbenici, a ono što podrazumijeva pod 'Učenjaci mušrika' su ulema šafijskog, malikijskog, hanefijskog i hanbelijskog mezheba.


Jedno od mnogih svojstava haridžija je da oni učenjacima ehli sunneta ne pridaju nikakav značaj ukoliko se ne slažu sa njihovim mišljenjima i stavovima. Stoga, nije čudo da su prve haridžije smatrali da su oni učeniji od hazreti Alije, r.a., od Abdullaha ibn Abbasa i drugih ashaba. Tako su se odnosili i prema najučenijim tabiinima, poput Nu’mana b. Sabita Ebu Hanife, Hasana Basrija, i dr.


Haridžije tumače Kur'an i Hadis na osnovu svojih hirova i strasti. Allah nas je upozorio na njih, kao i Njegov Poslanik, s.a.v.s., pravedne halife i ostali ashabi i ulema koja slijedi put sunneta. Haridžije su najgora sorta ljudi. Oni i njihovi sljedbenici su kroz povijest uvijek raditli protiv sunijskih zajednica, dizali pobune protiv muslimanskih država i ubijali muslimane. I sadašnjost isto potvrđuje.

135 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page