top of page

Hutba - Neki segmenti iz događaja Hidžre


Mostarska poruka, petak, 04. muharrem 1440.h.g./ 14. septembar 2018.godine

Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!

''... zaista u tome ima znakova za razumom obdarene.'' (er-Ra'd 4.)

Hidžra je prelazak muslimana i Muhammeda a.s. iz Meke, u kojoj više nisu mogli slobodno ispoljavati i prakticirati islam, u Medinu koja im je to ne samo omogućavala nego i garantovala. To je događaj koji nam nudi niz znakova iz kojih možemo uzeti pouku s kojom možemo krenuti u naše bolje sutra. To je, ljudski gledano, sudbonosni događaj iz kojeg islam i vjera u Jednog Boga izlazi iz sfere privatnosti u sferu javnog života i manifestovanja, iz sfere podčinjenosti u sferu ravnopravnosti i ponosa, iz sfere slabosti u sferu snage, moći i dobrote.

Zato ću ovdje spomenuti samo neke segmente iz događaja Hidžre o kojima bi smo trebali razmišljati i iste u životu primjenjivati.

Prvo: Muhammed a.s. nije iz Meke u Medinu krenuo tek tako, bez nekih priprema.

Naprotiv, on je godinu prije prelaska u Medinu poslao Mus'aba ibn Umejra, kao učitelja da tamošnje stanovništvo poučava islamu i pripremi ih za dolazak Muhammeda a.s. tako ga oni dočekaše spremno raširenih ruku i otvorenih srca.

Poruka za nas: Za velike događaje potrebne su velike pripreme praćene edukacijom.

Zato neka naša djeca budu dobri učenici i studenti, nek završavaju škole i fakultete bez kupovanja ocjena i bilo kakvih štela.

A da bi uspjeh bio još potpuniji neka idu u mekteb, gdje će sticati osnovna znanja o islamu, Kur'anu, lijepom ponašanju i slično. Jako je bitno da djeca idu u mekteb.Vjeronauka u školi je neophodna, ali nije dovoljna niti može zamijeniti mektebsku pouku.Mektebska godina je tek počela, pa neka nam djeca pohađaju i mektebe nakon čega će, ako Bog da, biti kompletnije osobe.

Drugo: Muhammed a.s. je odmah po dolasku u Medinu podigao džamiju.

Poruka za nas: Muhammed a.s. nije sagradio džamiju sa ciljem da ona bude muzej i svrha sama sebi.

Uloga džamije je da se u njoj klanja namaz, uči Kur'an i zikir čini tj. slavi i veliča Uzvišeni Allah. Zato ne dozvolite da nam niti jedna džamija bude bez nas niti na jednom vaktu, jer namaz u džematu je vrijedniji za 25 ili 27 puta, a povrh toga onaj ko klanja redovno namaz u džematu dalji je od licemjerstva.

Treće: Potom je Muhammed a.s. izvršio bratimljenje među muhadžirima i ensarijama tako što je spojio dvije porodice koje su nastavile živjeti kao jedno tijelo, pa su čak jedni druge i nasljeđivali.

Da podsjetim, napuštajući Meku muslimani su ostavili svu svoju imovinu koju nisu mogli nositi tako da su praktično u Medinu došli kao siromasi. Da bi riješio problem siromaštva Muhammed a.s je po Božanskoj uputi posegao za ovim potezom.

Poruka nama: budimo solidarni i pomažimo se međusobno jer Uzvišeni Allah kaže: ''... i pomažite se u dobru i bogobojaznosti, a nemojte se pomagati u griješenju i neprijateljstvu...''

Sam Muhammed a.s. je rekao: ''Ko se nađe bratu muslimanu na pomoći i Allah će njemu biti na pomoći.'' Ili ''Ko otkloni nevolju i nedaću od muslimana na dunjaluku, Allah će od njega otkloniti nedaću na Ahiretu.''

Političari i rukovodioci neka povedu više računa o onima koje predvode i za koje su odgovorni kako pred ljudima tako i pred Bogom Uzvišenim. Na žalost, u nekim kantonima se stimuliše razvoj i uzgoj stoke, a nestimuliše se rađanje i odgajanje djece i ako je bjela kuga prisutna na ovim prostorima. Ali i pored toga ne treba odustajati od rađanja odgajanja djece jer su ona, posebno lijepo odgojena djeca, ukras ovog svijeta.

Četvrto: A treće što je Muhammed a.s. uradio odmah po dolasku u Medinu jeste država. Donio je prvi pisani ustav u povijsti čovječanstva kojim su regulisana prava i obaveze, te odnosi među muslimanima s jedne strane, te jevrejima i kršćanima s druge strane.

Ovaj potez Muhammeda a.s. nam jasno govori o važnosti države što dopunjuje njegova izreka u kojoj je rekao: „Allah će izmjeniti s vladarom što neće sa Kur'anom!''

Poruka za nas: Izgrađujmo državotvornu svijest u nama. I ovakva država kakva je bolja je od nikakve. Aktivno se uključimo u sve životne tokove, pa i politiku. Pred nama su opšti izbori. Smatram da je obaveza svakog muslimana i muslimanke, posebno na ovim prostorima, da se izađe na izbore i da glas dadne onima za koje cijeni da su dostojni da nju ili njega predstvaljaju. Bez obzira koliko to bilo teško, glasanje je prilika da ako nešto ili neko ne valja da se mijenja. Dogodine u ova doba će već biti kasno.

Druga poruka za nas u okviru ovog segmenta jeste potreba za jedinstvom. Država se gradi i čuva samo ako svi guramo u istom smijeru. Neka se niko neodriče svoga rodnog praga i rodne grude, neka niko ne prodaje svoj grunt. Ako ga ne može održavati, onda radije neka ga ustupi nekom na besplatno korištenje nego da ga prodaje ili da propada sam po sebi. Sve dok imamo grunt imat ćemo i državu. Kada izgubimo grunt izgubili smo i državu.

I na kraju: Postupak Muhammeda a.s. na samom polasku iz Meke u Medinu upućuje nas na još nešto izuzetno. Iako je morao napustiti Mekku, jer su ga njegovi sunarodnjaci inovjerci progonili, on ostavlja h. Aliju u Meki kako bi vratio vrijednosti ili stvari koje su kod njega bile na čuvanju. Ovaj njegov postupak nam govori da potreba za poštenjem i pravdom nikada nesmije slabiti, niti nas obijest, nepravda i nepoštenje smije ikada obuzeti. To što je drugi prema nama nepošten i nepravedan ne umanjuje našu obavezu da budemo pošteni i pravedni, kao što ako uzvratimo nepoštenjem i nepravdom neumanjuje našu odgovornost niti povećava njegovu odgovrnost zbog nepoštenja i nepravde.

Molim Uzvišenog Allaha da budemo od onih koji svakodnevno svoja znanja proširuju,

koji svoju djecu odgajaju i islamskim istinama ih uče;

da namaz redovno obavljamo, i to džematu u džamiji;

da nam mektebi budu oaze znanja;

da budemo kao prava braća u islamu,

da nam podari čestite predvodnike i da mi budemo čestiti sljedbenici.

Amin!

Nazif ef. Garib

28 views

Recent Posts

See All
bottom of page