top of page

HUTBA: Kurban-bajramska poruka


Mostarska kurban-bajramska poruka, utorak, 10. Zu-l-hidždže 1439.h.g./ 22. avgusta 2018.godine Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin! ''...a ti podsjeti i(li) opomeni, jer zaista podsjećanje i(li) opominjanje koristi vjernicima!'' Stoga podsjećam sebe i vas da su pred nama dani žrtve i odricanja, u kojima bi se trebali ili morali zapitati da li se mi dovoljno žrtvujemo za ideale za koje tvrdimo da to jesu, te da li se odričemo raznih poriva i želja kojima je izložen svaki čovjek, a koje imaju za cilj odrvratitit nas od ideala koje imamo. Smatram da je krunski ideal svakog muslimana i muslimanke živjeti život dostojan islama i muslimana, a s kakvim bi stekli džennetsku nagradu. Na jedan segment takvog života ukazuju i riječi Uzvišenog Allaha: „... A oni koji se učuvaju lakomosti, oni će, sigurno, uspjeti. Oni koji poslije njih dolaze - govore: "Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv!" (El-Hašr 9.,10.) Ovjde se, radi usporedbe, želim osvrnuti na život naših starih, muslimana do rata, i ovih novih ratnih i poratnih muslimana. Naši stari:

- Nisu znali mnogo ajeta i hadisa, ali su znali šta valja a šta ne valja, pa su tako i nas djecu odgajali. To njihovo VALJA ili NE VALJA uglavnom je imalo utemeljenja u ajetima i hadisima.

- Mnogi nisu znali ni čitati ni pisati, ali su znali Kur'an učiti i mnogo su ga učili.

- Mevlude su učili i kroz mevlude namaz i džamiju čuvali.

- Nisu puno vazova slušali, ali ono što bi čuli u praksi bi primjenjivali.

- Kroz praksu kod PET DNEVNIH NAMAZA nisu razlikovali sunnete od farzova. I jedno i drugo su klanjali i ljubomorno čuvali. A ZAŠTO BI IH RAZLIKOVALI KADA IH U PRAKSI NI MUHAMMED A.S. NIJE RAZLIKOVAO.

- Ni tespih i zajedničku dovu poslije namaza nisu propuštali.

- Roditelje su pazili. U staračke domove ih nisu slali niti su ih same ostavljali.

- I rodbinu su obilazili, bez obzira što auta i telefona nisu imali.

- O halal nafaki su jako brinuli. Djecu su učili da u tuđe voće ruke ne pružaju dok domaćina ne pitaju.

- I komšije su pazili, na mobe se odazivali i u svemu se međusobno pomagali.

- Djecu su kao kurbane u Medresu slali kako bi vjeru kroz nauku čuvali.

- Karijere su se odricali, ali srbima i hrvatima nisu postajali.

- Kada su prilike dozvolile sistemski zatvorene džamije su vraćali i otvarali, ali i nove SVOJM SREDSTVIMA gradili.

- Koliko su znali i umjeli Islamsku zajednicu su čuvali! Sve akcije njene su aktivno pratili: što je zahtijevalo rad (fizički ili intelektualni) zdušno su se odazivali; akcije zekata i sadekatul fitra svojim novcem podržavali; ogledajući se u njima (imamima) na sergije su, što su mogli davali.

- I svoje imame su poštovali i do njih držali. Ma kakve grijehe u životu činili pred imamom su se iz stida i poštovanja sustezali.

- Kada su se vjetrovi rata nad domovinom nadvili, svjesni odgovornosti pred Bogom Uzvišenim, sa svojim sinovima i kćerima gordo su stali, da bi vjeru, narod i domovinu životima svojim branili...

- Naravno bilo je i onih koji se prethodnim nisu bili okitili! NA ŽALOST, u vrijeme agresije mnogi Bosansko-hercegovački muslimani su u logore dospjeli i teške torture u njma doživjeli. Mnogi njihovi srodnici umrli su, kao posljedica mučenja, kako u logorima pod srpskom kontrolom, tako i u logorima pod hrvatskom kontrolom za što su izrečene i pravosnažne sudske presude od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu. NA ŽALOST, mnogi muslimani koji su prošli kroz logore nisu bili zaogrnuti lijepim osobinama koje sam o našim starim spomenuo. NA ŽALOST, mnogi od njih se nisu ni do danas promijenili. I dalje za Boga neće da znaju, a za svoje stradanje i udaljenost od vjere bezvezne priče pričaju! Bez namaza i ramazana život se živi, a za upotrebu alkohola, svinjentine, lopovluka i laži svak se drugi krivi. SA NJIMA TREBA RADITI I VJERI IH POKUŠATI VRATITI!!! Bez vjere nema napretka ni spasa, pa ima li onih koji čuju poziv vjere glasa!? Počev od '92. pa do današnjih dana mnogo toga se promijenilo! Ali, oni što su se od vjere krili, imame progonili, od Zajednice bježali, počeli su se, ali uvjeren sam na pogrešan način, vjeri i Zajednici vraćati i u njene organe uvlačiti. Kada bi naši stari iz kabura ustali pitali bi se šta su im od islama i Zajednice potomci uradili?! Iako su džamije mnogo sređenije njihovi safovi se vide mnogo razrjeđenije. Mnogo je onih što sunnete sve ne klanjaju, ali Tehijjetul mesdžid obavezno uspostavljaju!?!?!? Iako je Allahu džamija mjesto najdraže, mnogi u nju sa ikametom ulaze, u prvi saf hoće da prolaze, a poslije farza bez tespiha i dove na kahvu odlaze!!!??? Mnogi za rodbinu, pa i roditelje, ne znaju samo zato što kao oni ne klanjaju!

Od islama vrlo malo znaju ali bi sa društvom i Zajednicom ipak da upravljaju. Na tom putu halal „ulema“ se traži, da im njihove postupke na „valjan, halal način“ obrazloži (ohalali)!?

Kada imam sa hutbe na sergiju zove oni za to na svoj način „dove“! Za ove nove zekat i sadekatul fitr utjeha je prava, po njima ubirati i dijeliti ga može svaka spodoba živa! I pored lijepih džamija, podrumi su njihova najdraža destinacija, jer su to mjesta gdje ne prolazi bilo kakva normalna aktivacija. Tamo se ajeti i hadisi mnogo citiraju, a malo u praksi primjenjuju! Rijetki su oni što čitati i pisati ne znaju, a mnogo je onih što Kur'an učiti znaju, ali ipak je malo onih što učiti ga svaki dan naviku imaju! Zato:

Bajram je prilika da se svako preispita!

- U Allaha čvrsto vjerujte, a to uvjerenje klanjanjem propisanih namaza potvrdite.

- Sunnete ne ostavljajte, jer oni su zaštita farzovima, pa ih zato redovno klanjajte.

- I na kahvu vi idite, ali namaza ne propuštajte.

- I na kahvi Allaha na umu imajte, jer i za svoje riječi će se odgovarati znajte!

- No, prije toga roditelje pazite, s njima kahvu pijte, same ih ne ostavljajte, lijepu riječ im kazujte (govorite), uz njihov blagoslov ćete džennet da nastanite.

- Braću i sestre obilazite, s njima se pomažite, jer tako cijelu porodicu snažite!

- I ostalu rodbinu pripazite, jer time dobro činite, a svako dobro na Sudnjem danu naći ćete.

- O djeci svojoj brinite, lijepo ih odgojite, njima što veću pažnju posvetite, jer to je bogatstvo najveće vidjet ćete.

- I prema svim ljudima, a posebno komšijama, lijepo se ophodite, jer ne znamo čija dova može utjecati da dobro budete i isto na Sudnjem danu nađete.

- Istinu samo kazujte, a laž ni u šali ne progovarajte!

- Druge ne potvarajte, jer što posijete to ćete da požanjete!

- Pravedni budite, jer pravdi alternative nemate!

- Radite!!! Zemlju obrađujte! Na Zemlji ćete nafaku naći, kao dodatni, ako ne osnovni, izvor prihoda mnogo će da znači.

Pročitajte! Razmislite! U životu što više primjenite i drugima dalje prenesite! Allaha Uzvišenog molim: da nam pomogne da iskreni robovi Njegovi budemo, da temelje islama u životu primjenimo, da nas sačuva iskušenja koja podnijeti ne možemo, da nas sačuva zlih djela nevaljalih ljudi, da nam pomogne da odgovrni robovi Njegovi budemo! Amin! I na kraju: Bajram šerif mubarek olsun! Nazif ef. Garib

215 views

Recent Posts

See All
bottom of page