top of page

Hutba: Mostarska poruka 06. Zu-l-hidždže 1439.h.g. / 17. avgusta 2018.godine


Mostarska poruka, petak, 06. Zu-l-hidždže 1439.h.g./ 17. avgusta 2018.godine

Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!

U prošlosedmičnoj poruci govorio sam o nekim događajima vezanim za noćno putovanje Muhammeda a.s., a koji su pouka i poruka, kako nama danas, tako i generacijama koje dolaze.

Obzirom da nam dolaze bajramski dani, koji su simbol žrtve i odricanja na putu sticanja zadovoljstva i oprosta od Gospodara svjetova, u današnjoj poruci podsjećam sebe i vas na određene poglede kojima možemo unaprijediti i poboljšati svoje stanje na dunjaluku, ali i kod Gospodara svjetova.

Zato pročitajte, razmislite i ono što vrijednim smatrate u životu primjenite i dalje pronosite.

''I neka među vama bude onih koji će pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati, - oni će šta žele postići.'' (Ali Imran 104.)

Ovim Kur'anskim ajetom Uzvišeni Allah nam stavlja u obavezu, nešto što je od općeg interesa, a to je: naređivanje dobra i sprječavanje ili zabranjivanje lošeg.

Danas je ogromna potreba za primjenom ovog propisa, baš tolika kolike su ogromne štetne posljedice njegovog ne primjenjivanja, pa i više.

Upravo zbog ne poštivanja, izostanka i ne primjenjivanja ovog propisa dešava nam se ''javni nered'', i zlo preovlađuje nad dobrim.

Odgovornost za ovakvo stanje leži i pada na sve.

Roditelji moraju odgajati svoju djecu, učiti ih šta valja a šta ne valja, šta smiju a šta ne smiju, kako ne bi došli u situaciju da ih pita starost gdje im je bila mladost, kako ne bi doživjeli da ih rođena djeca, najblaže rečeno, izbjegavaju, a kamoli da ih odbacuju ili nedaj Bože izbacuju.

Hodajući gradom u bilo koje vrijeme, kao pojavu - znači nešto što se mnogo čini, možete čuti mnoge psovke, od najmanjeg do najvećeg, možete vidjeti kako se opijaju na sred ulice, možete vidjeti kako, posebno mladi, hodaju zagrljeni, i još se ljube na javnom mjestu.

Sva ova nedjela ili loša djela jesu grijesi koji nas polahko uništavaju, a još gore od toga jeste to da se ne samo malo ili nimalo govori kako je to grijeh, nego je to čak postalo i kao dio ''kulture, trenda i mode''.

No koliko god neko psovao, nije mu drago da se njemu psuje, koliko god ko bacao smeće po ulici (praznu kutiju od cigara, papir, opušak, maramicu isl.) isti taj ne voli da se ono razbacuje po njegovoj avliji, stanu, haustoru isl.

Koliko god ko želio vodati se s djevojkom zagrljen i ljubiti se javno, a potom je odvesti u krevet i s njom blud činiti, ipak to ne želi da se desi njegovoj sestri, a i kada se on ženi gleda da oženi onu za koju misli da je nije niko bar u krevet odveo prije njega.

Danas se tuče dešavaju često, i to baš zbog psovki, alkohola, ugrožavanja prostora i časti (tj. zbog kćerke, djevojke, žene, sestre ...).

Da su nedjela koja sam spomenuo nešto što je lijepo i opće prihvaćeno, ne bi ljudima smetalo, niti bi se zbog njih svađali i tukli, ali i ubijali.

Zato je neophodno, da svako od nas, sad i odmah, ko ima pri sebi nešto od ovih nedjela da ih otkloni od sebe i prestane ih činiti.

Psovku neka zamijeni lijepim riječima, bacanje smeća pa i žvakači neka bude za to određeno mjesto (kante, korpe i kontejneri), alkohol neka zamijeni sokovima, a strasti neka smiruje uz svoju suprugu.

Zatim, nužno je da savjetujemo i naređujemo svojoj djeci, braći i sestrama da ostave pomenuta nedjela, da ih upozoravamo na štetnost i opasnost tih nedjela.

I to moramo svi činiti.

Sam imam niti učitelj to ne mogu.

Bolje je spriječiti nego liječiti.

Na to n as podsjeća i Muhammed a.s. kada kaže: ''Ili ćete naređivati dobro, a odvraćati od zla, ili će vam Allah dati nepravednu vlast nad vama koja neće imati obzira prema uglednicima, niti će imati milosti prema mlađima. Vaši najpobožniji će upućivati dove, ali im one neće biti uslišane, tražit će pomoć ali im neće stizati, tražit će da im se oprosti ali ima neće biti oprošteno.''

Bojim se da nas je to već zadesilo, i da nam se to dešava.

No, iako je to tako, još uvijek nije kasno, i još uvijek ima nade.

Posebno što se nalazimo u oči bajrama, koji na žalost sve više ljudi, po mom sudu, obilježava uz igranke, pijanke i golotinju.

Bajramovati uz alkohol, igranke i golotinju je isto kao otići s pivom u džamiju ili na Ćabu.

Zato moramo ukazivati na ovakve nevaljaštine, a ako treba i djeci ih zabraniti, jer poslušajmo primjer koji nam Muhammed a.s. navodi:

''Onaj ko je nezainteresovan za Allahove propise, onaj ko ih krši i onaj koji ih poštuje i izvršava jesu trojica putnika koji su krenuli lađom. Podjelili su mjesta na kojima će biti, pa je jedan uzeo vrh lađe, drugi njenu sredinu, a treći donji kraj. Dok su radili jedan čovjek im je prišao, pa su ga pitali šta želi? On im je rekao: ''Na svom mjestu ću iskopati rupu i voda će mi biti blizu, a i moći ću se rasteretiti (tj. nuždu obaviti).'' Jedan od njih je rekao: Nemojte ga puštati, jer ćemo svi propasti, a i on s nama. Ako ga uzmu i pripaze, bit će spašen i on i oni, a ako ga ne pripaze, propast će i on i oni.''

Koliko je vrijedno naređivati činjenje dobra, a zabranjivati loša djela govori nam i Uzvišeni Allah kada kaže: ''Vi ste najbolji narod koji se pojavio ikada.: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate.'' (Ali Imran 110.)

S druge strane, koliki je grijeh ne naređivati dobro (prije svega svojim ukućanima i onima za koje je čovjek odgovoran na poslu, školi isl.) i ne zabranjivati loše, govori nam i Uzvišeni Allah kada kaže:

''Prokleti su oni koji nisu vjerovali od Isra'ilovih potomaka u riječima Davuda a.s. i Isa'a a.s. nisu odvraćali od pokuđenih djela nego su ih radili. A kako je ružno to kako su radili.'' (El-Ma'ide 78.)

Zato braćo povedimo računa o sebi,

svom bračnom drugu,

svojoj djeci,

onima za koje smo odgovorni,

ukazujmo im na njihove grijehe i propuste,

pomozimo im da grijehe ostave i pokažimo im kako se to čini (tj. grijesi ostavljaju,a dobra djela čine)

Znajte da je u namazu spas,

da je zlato šutiti a srebro govoriti,

da je alkohol izvor svakog zla, u Allaha je imanje i neimanje.

U Allaha čvrsto vjerujete i Njegove propise u životu primjenjujte, a šejtana i šejtanluka se klonite ako želite da uspijete.

Molim Uzvišenog Allaha da nam pomogne na tom putu. Amin!

Nazif ef. Garib

40 views

Recent Posts

See All
bottom of page