top of page

Hutba - Živjeti islam


Poruka iz Atlante, SAD, 22.sevvala 1439.h.g./ 06. juli 2018.godine

Živjeti islam

Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!

'…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.'' (Ez-Zarijat 55)

S toga podsjećam sebe i vas na Kur-ansku poruku kojom nas Uzvišeni Allah obavezuje sve, bez izuzetka, da budemo odgovorni i svjesni Božanske veličine, Njegovog sveznanja i Njegove svemoċi kao što kaže: ,,O vjernici, brinite se o sebi, neċe vam štetiti onaj ko je u zabludi, ako vi budete na pravom putu! Svi ċete se Allahu vratiti i On ċe vas obavijestiti o onome što ste radili!,, (El-Ma'ide 120)

S tim u vezi, želim sa vama podijeliti razmisljanje o tome : Kako živjeti islam, posebno u ovom svijetu, rekao bih plodnom kraju.

Biti vjernik, biti mu'min – što bi nasi stari rekli znači vjerovati u imanske sarte. Smatram da o tome ko je mu'min medu nama nema potrebe govoriti.

S druge strane, biti musliman znači biti odan i pokoran Bogu Uzvišenom, a to znači raditi ono što nam je Bog Uzvišeni propisao i ostavljati ono što nam je Bog Uzvišeni zabranio. Ovdje mi se čini priličnim postaviti svima nama pitanje na koje svako treba sebi ponuditi odgovor, a posebno bez bilo kakve rasprave sa bilo kim drugim, a to je: Koliko smo zaista dobri muslimani?

Da bismo lakše odgovorili sebi na ovo pitanje želim nas ukratko potsjetiti na to šta nas to čini muslimanima!?

Čovjek ima obaveze prema Bogu Uzvišenom, prema sebi, prema svojoj porodici (roditeljima, djeci, supružniku, braci i sestrama, a zatim i ostaloj rodbini), te prema ostalim ljudima.

Obaveze prema Bogu Uzvišenom sadržane su u izvršavanju naređenog, kao što je klanjanje pet dnevnih namaza, post mjeseca ramazana, davanje zekjata, obavljanje hadža, govor istine, poštenje, pravednost, rad i privređivanje, a zatim i ostavljanje zabrenjenog, kao što je pijenje alkohola, jedenje svinjskog mesa, jedenje nelegalno nezaradjenog imetka, zinaluk ili blud, ogovaranje, laž, varanje, potvora,

Naše obaveze prema samima sebi ogledaju se u brizi prema sebi i svome životu, tj. da budemo odgovorni prema Bogu Uzvišenom kroz izvršavanje svojih obaveza prema Njemu Uzvišenom, da čuvamo svoju čast i dostojanstvo, da čuvamo svoje zdravlje, da čuvamo svoj ponos, da brinemo o svojim najbližim isl.

Naše obaveze prema porodici ogledaju se kroz održavanje rodbinskih veza tj. obilazak ili posjeċivanje rodbine, pomaganje onih kojima je među njima pomoċ potrebna. Ovdje je vrlo važno napomenuti da ne trebamo očekivati da naši rođaci uzvrate isti odnos prema nama.

Naše obaveze prema ostalim ljudima ogledaju se u međusobnom uvažavanju i pomaganju, te izbjegavanju svega što uznemirava drugoga. Pojednostavljeno kazano – što bi naš narod rekao: Ne čini drugom što tebi nije drago.

Čini mi se priličnim sada upitati: Može li se islam ovdje živjeti? Odgovor je jednostavan: Smatram da može, jer niko nam ne brani da klanjamo; niko nam ne brani da postimo: niko nam ne brani da radimo; niko nam ne brani da iskreni i pošteni budemo; niko nam ne brani da svojim roditeljima i rodbini dobro činimo i da ih obilazimo; niko nam ne brani da se međusobno pomažemo, ali i niko nas ne tjera da druge varamo; niko nas ne tjera da druge vrijeđamo; niko nas ne tjera da zinaluk čini neko od nas; niko nas ne tjera da neko od nas krade ... I na kraju:

- Iz ljubavi i zahvalnosti prema Allahu Uzvišenom pet dnevnih namaza klanjajte, i to redovno, a što više možete i u džematu, a potom i dobro činite, jer Allah Uzvišeni je objavio i obznanio: „O vjernici, Allahu se klanjajte i namaz obavljajte, i Njemu pokorni budite i dobro činite da biste spaseni bili!“ (El-Hadz 70.)

- Iz ljubavi i zahvalnosti prema Allahu Uzvišenom porodicu čuvajte, a porodice nema bez braka. Stoga ženite ne oženjene i udajite neudate da biste mogli imati i graditi korisno društvo. A ove koji su u braku potstičite na rađanje djece, jer djeca su ukras ovog svijeta, poručio je Allah Uzvišeni! Naravno, djeci lijepa imena nadijevajte, jer ċete po njima biti prozivani na Sudnjem danu. A potom djecu s ljubavlju odgajajte i učite ih da vas vole, da vole domovinu iz koje su im korijeni, učite ih da Allaha vole i da Njemu Uzvišenom odani i pokorni budu, jednostavno, učite ih da vjeru svoju vole a sve druge ljude i vjere da poštuju.

- Iz ljubavi i zahvalnosti prema Allahu Uzvišenom i tradiciju njegujte, jer za to imate sve pretpostavke. Čuvajuci tradiciju vi čuvate vjeru, narod i domovinu. A za očuvanje tradicije vrlo bitno je čuvanje jezika. Ljubomorno ga čuvajte. Zato sa svojom djecom, a posebno u svojim kuċama, bosanski jezik pričajte, jer djeca ċe svakako naučiti engleski jezik.

- Iz ljubavi i zahvalnosti prema Allahu Uzvišenom i jedinstveni budite! U jedinstvo ulažite. Ni po kakvu cijenu se ne dijelite i ne razjedinjujte. Muhammed a.s. je upozorio kazavši: „Zaista ċe vuk pojesti odlutalu ovcu!“ Takodjer, Muhammed a.s. je upozorio: „Ko se odvaja, taj ka džehennemu ide! Ali, Muhammed a.s. je i radosnu vijest o ovome uputio kazavši: „Zaista je Allah uz zajedništvo!“ Za jedinstvo je jako bitno gajiti međusobno povjerenje, poput onog koje je imao Ebu Bekir r.a. prema svome vjernom prijatelju Muhammedu a.s.! Poput onog koje su imali idolopoklonici/ nevjernici prema Muhammedu a.s. Kada je Muhammed a.s dobio naredbu da pozove sve ljude u vjeru, okupio ih je na brežuljku Safa i rekao: Kada bih vam kazao da iza ovoga brda vojska čeka da vas napadne, biste li mi vjerovali!? BI! – nikada od tebe laž nismo čuli, rekoše.

Zato, o porukama ovim razmislite i što mognete u životu primjenite, da biste ljubav Allaha Uzvišenog stekli. Allah Uzvišeni je iz ljubavi prema ljudima poslanike slao, pa bismo i iz ljubavi prema Njemu Uzvišenom Poslanika Muhammeda a.s trebali što više slijediti, a On Uzvišeni obeċava: Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je.“ (Ali Imran 31.) Naravno, Allah Uzvišeni i opominje pa kaže: „O vjernici, ako neko od vas od vjere svoje otpadne - pa, Allah će, sigurno, mjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole...“ (El-Ma'ide 53.)

Molim Uzvišenog Allaha da budemo od onih koji propisane namaze klanjaju i ostale temelje islama izgrađuju! Allaha Uzvišenog molim da budemo od onih koji porodicu ljubomorno čuvaju! Allaha Uzvišenog molim da budemo od onih koji dobra djela čine, a ružnih se klone. Molim Uzvišenog Allaha da budemo kao prava braća u islamu, da džemat/ zajedništvo čuvamo, ma gdje bili i kroz kakva god iskušenja prolazili! Amin!

Nazif ef. Garib

193 views

Recent Posts

See All
bottom of page