top of page

Besplatna knjiga: Abu Hanifa - život i djelo


Knjigu mozete preuzeti klikom ovdje ili klikom na sliku omota knjige:

​​

Abu Hanifa (Ebu Hanife r.a.) - život i djelo knjiga je koja kod nas pokriva jednu veliku prazninu. Naime, muslimani Bošnjaci sljed­benici su hanefijske vjersko-pravne škole (medheb) i baš­tinici tradicije jednostavnog, logičnog i svrhovitog razu­mijevanja islama. Hanefijski medheb u islamskoj povijesti i suvremenosti muslimana Bošnjaka predstavlja istovre­ meno i njihovu šerijatsko-pravničku tradiciju i duhovni kontekst naše bošnjačke kulture islama. S druge strane, Abu Hanifa, rođen oko 700. godine (oko 80. godine po hidžri) nije samo utemeljitelj najraširenije i najprihvaće­ nije pravne škole u povijesti islama. On je najistaknutiji i najoriginalniji logički mislilac u islamskoj vjersko-pravnoj nauci. Otuda je teško shvatiti da do sada na našem jeziku nismo imali jedno ovakvo djelo koje pruža cjelovitiji uvid u život i misao utemeljitelja našeg hanefijskog medheba i jednog od najvećih islamskih umova.

Knjiga Abu Hanifa - život i dje lo velikog islamskog uče­njaka allama Šibli Numanija omogućuje takav cjelovit i te­meljit uvid i, iako smo je dugo čekali, dolazi u pravo vri­jeme.

U prvom dijelu knjige autor, na temelju pouzdanihizvora iz klasične islamske historijske, hadiske i fikhske literature, svestrano i iscrpno osvjetljava život i ličnost Imama Abu Hanife. U drugom dijelu knjige autor strp­ljivo, utemeljeno i detaljno raspravlja Abu Hanifinu misao na području islamskog vjerovanja (ilmu-l-kelam), Abu Hanifin odnos prema hadithu i njegovu ulogu u izgradnji i sistematiziranju muslimanske pravne nauke (fiqh). Da­ kako, značajno je i posljednje poglavlje o Abu Hanifinim učenicima koji su dali veliki doprinos oblikovanju hanefi­jskog medheba.

Pisana u maniri znanstvenog i strogog poštivanja iz­ vora i činjenica i u shemi tradicionalne organizacije mi­šljenja, s osjećajem dubokog poštovanja prema hvaljenom,ali i osporavanom utemeljitelju islamske pravne škole analogije (qijas), nastala na traganju za činjenicima i njiho­vom okupljanju oko svih važnijih pitanja koja se postav­ljaju pri sučeljavanju sa životom, radom i mišlju Abu Hanife, studija Šibli Numanija o Abu Hanifi predstavlja jedno od najboljih djela ove vrste i o ovoj temi u svijetu.

Kod nas se javlja u vrijeme kada se slobodnije i sves­tranije upoznajemo s temeljima naše hanefijske bošnjačke tradicije islama, ali i u vrijeme kada se u nekim našim revizionističkim vjerskim krugovima, u njihovim redukci­onističkim pristupima "čišćenju" islama, osporava i hani­fejski medheb i njegov utemeljitelj i naša hanefijska tra­dicija. Zato vjerujemo da se ova knjiga na našem jeziku javlja i u pravo vrijeme. Da nas moćno upozna s Abu Hanifom i duhom njegovoga djela koje, prema Muham­medu Iqbalu, predstavlja "izraz arijske tendencije" u du­hovnoj povijesti islama, da nas moralno i intelektualno uzbudi pred dostojanstvenim svjedočenjem islamske pri­vrženosti slobodi ljudske misli. Vjeran slobodi i slobod­nom i odgovornom mišljenju, Abu Hanifa je, kritički se odnoseći prema vlasti, odbijao obnašati dužnost držav­nog sudije (qadija), zbog čega je odveden u zatvor gdje je i završio svoj veliki zemaljski život. Njegov duhovni život ovjekovječen je u lucidnom i grandiozom djelu koje se razlilo u veliko islamsko more kroz stoljeća i prostore od islamskog istoka do islamskog zapada i koje već gotovo četrnaest stoljeća oblikuje tra­diciju islamskog duha u njegovom najizvornijem podru­čju - islamskom pravu i muslimanskom vjersko-pravnom mišljenju.

Iz tog velikog islamskog mora zahvaćao je i autor knji­ge što je imate pred sobom.

Dževad Hodžić

299 views

Recent Posts

See All
bottom of page