top of page

Podizanje ruku do ušiju kod početnog tekbira


Nije istina da nema hadisa od Poslanika, s.a.v.s., i njegovih ashaba, r.a., o podizanju palca do mhekog donjeg dijela uha. Evo sahih-vjerodostojnih hadisa koji govore da mi muškarci obavljajući namaz po priznatom hanefijskom mezhebu ispravno postupamo kad podižemo ruke tako da nam palci budu do mehkog donjeg dijela uha:

Darekutni i Bejheki u svojim sunenima i Hakim en Nejsaburi u Mustedreku navode predaju Enesa b. Malika, r.a, u kojoj tvrdi da je "vidio Vjerovjesnika, s.a.v.s, da je, dok je, izgovarao početni tekbir, podigao ruke tako da su mu palci bili uz uši." Hakim ocjenjuje predaju ovog hadisa vjerodostojnom prema uvjetima Buharije i Muslima. (Hafiz Ez-Zejle'i, Nasbu-r-raje, 1/429.)

U Djelu Et-Telhisu'l-habir stoji da ovaj hadis prenose lbni Huzejme, lbni Hiban i lbni Seken u svojim Sahihima. Takođe da njega prenosi i Hakim u djelu Mustedrek preko Asima Ahvela od Enesa, r.a., koji kaže: "Vidio sam Allahova Poslanika, s.a.v.s., da donosi ifititah-i tekbir i svojim palcima dotiče uši, a onda ide na ruku i zadržava se na ruku'u da bi mu svaki članak došao na svoje mjesto, a zatim bi se spuštao izgovarajući tekbir tako da bi njegova koljena pretekla njegove ruke."

Autor ističe da je sened hadisa sahih prema uvjetima Buharije i Muslima. (Vidi „Multeqal-ebhur“-Stjecište mora,107 strana, alima i fakiha (islamskog pravnika) Ibrahima ibn Muhammeda ibn Ibrahima, El-Halebija (umro 956. g. po Hidžri ) sa kraćim komentarom Vehbija Sulejmana Gavedžija el-Albanija)

Glagol koji se upotrebljava u svim hadisima je حاذى بحاذي (haza - juhazi) - koji se može prevesti podudarati se, biti uz, pripiti uz, dodirnuti. Upravo zbog tih svih značenja hanefijski mezheb dozvoljava dvojnu praksu: dodirnuti prstima mehki dio ušiju ili staviti prste podudarno mehkom djelu ušiju... Mnogu ne razumiju ni hadise ni arapski jezik, tačnije ne razumiju ogranak hadiske nauke garibu-l-hadis (znanost o manje poznatim riječima u hadisima), pa napadaju našu bosansku praksu, koja je ustvari hanefijska praksa.

prof. Jusuf ef. Džafić

Pročitajte i:

180 views

Recent Posts

See All
bottom of page