top of page

Prof. dr. hfz. Safvet Halilović - O uveženim muslimanskim sektama i njihovim misionarima koji svojim


Prof. dr. hfz. Safvet Halilović, hafizahullah, u Takvimu Islamske Zajednice za 2018. miladijsku godinu, na strani 34 i 35 poručuje:

"Dešavanja u islamskom i arapskom svijetu posljednjih godina idu u prilog naše teze da islamsku tradiciju Bošnjaka treba čuvati i afirmirati/unapređivati, a ne rušiti ili podrivati kao što to rade neke grupe i pojedinci koji dolaze (ili se finansiraju) iz tih zemalja s ciljem promoviranja 'pravog' islama, a koji, zapravo, svojim radom i aktivnostima siju smutnju i stvaraju nered, što izaziva pometnju i zabrinutost među ovdašnjim muslimanima".

Safvet ef. Halilović, dodaje:

"Evidentno je da je jedan broj mladih Bošnjaka u ratnom i postratnom periodu otišao na studij u arapsko-islamski svijet, a nakon povratka, neki od njih su počeli pozivati u slijeđenje vjerskih praksi drugih muslimanskih sredina, što je izazvalo određene probleme i pometnju u našim džematima. Također, preveden je pozamašan broj vjerskih knjiga koje, u znatnoj mjeri, odudaraju od islamske tradicije Bošnjaka. Neke od tih knjiga dovode u sumnju čak ispravnost vjerovanja ovdašnjih muslimana što je, doista, veoma zabrinjavajuće. Neke od njih iznose parcijalne fikhske odredbe u vezi s namazom i njegovim obavljanjem - nisu podudarne s hanefijskim mezhebom a naslovljene su bombastičnim naslovima, poput: 'Namaz Allahovog Poslanika' ili 'Kako je Allahov Poslanik obavljao namaz', što sugerira da namaz koji klanjaju ovdašnji muslimani nije ispravan jer, navodno, nije utemeljen u praksi Allahovog Poslanika! To je, doista, veoma problematično, jer mladi naraštaji koji dolaze u dodir s takvom literaturom mogu se s lahkoćom indoktrinirati i privući u redove onih koje apsolutno odbacuju islamsku tradiciju Bošnjaka, što u budućnosti može generirati velike probleme".

(Takvim IZ BiH, 2018. str. 34-35)

327 views

Recent Posts

See All
bottom of page