top of page

Dova u teškim i kriznim situacijama

Updated: Sep 15, 2022


Vrijednost hazreti Junusove, alejhisselam dove, molitva u teškim i kriznim situacijama!


Ovdje ćemo se prisjetiti i dove Junusa, a. s., ko­jeg je Uzvišeni Allah izabrao za poslanika u njego­vom narodu, pa, kada ih je on pozvao da povjeruju u Uzvišenog Allaha i prihvate Njegovu vjeru, oni su ga odbili i pokazali prkos. Tada je Junus, a. s., razo­čaran u svoj narod i bez nade da će iko od njih po­vjerovati, napustio grad u koji je poslan, ali bez do­zvole svoga Gospodara, te se ukrcao na lađu sa že­ljom da ode u neko bolje mjesto.

Za vrijeme putova­nja more se uzburkalo i lađa je postala nesigurna, pa je bilo potrebno da je rasterete. Bacali su stvari, ali to je bilo malo, pa su na kraju morali bacati kocku kako bi odlučili kojeg će saputnika baciti. Kocka je više puta pala naJunusa, pasuganaposljetku i bacili u more. Čim je bačen u more, Junusa, a. s., proguta kit koji je slijedio lađu, pa on, kako nam to Kur’an ka­zuje, u tmini utrobe kita zavapi i molbom se obrati svome Gospodaru:

”l Zunnunu se, kada srdit ode i pomisli da ga nećemo kazniti - pa poslije u tmi­nama zavapi: ’Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ - odazvasmo i tegobe ga spasismo; eto, tako Mi spašavamo vjernike.” (El-Enbija’, 87.)

Putem dove Junusa, a. s., Uzvišeni nas podu­čava na koji način da Mu se obratimo u teškim i kriznim situacijama, ukazujući na to da trebamo priznati svoje grijehe i nepravedan odnos prema sebi samima, svjedočeći da nema drugog boga osim Njega, Koji oprašta grijehe i spašava nas iz najte­žih i, za nas, bezizlaznih situacija. Zato je obaveza vjernika da uvijek, kada se nađe u teškoj situaciji, požuri ka Uzvišenom Allahu i predano Ga zamoli riječima:

”La ilahe illa Ente, subhaneke, inni kuntu minez-zalimin!”

(”Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!”),

pa će Njegov odgovor i intervencija odmah uslijediti.

lza ovih riječi, koje je Junus, a. s., uputio u svojoj dovi, Svemilosni Allah dodaje: ”Eto, tako Mi spaša­vamo vjernike” (El-Enbija’, 88.), što je jasna poruka da je to dova poklonjena svakom vjerniku koji od Uzvišenog Allaha traži spas, te njeno uslišanje nije ograničeno samo na Junusa, a. s.

(Tajne i Koristi Dove, Muhammed Mutevelli Eš-Ša'ravi)

Da dodamo i hadis-i serif, u kojem Allahov Pejgamber, hazreti Muhammed Mustafa, sallallahu alejhi ve sellem kaze:

Dova Zunnuna koju je učio u stomaku ribe:

„La ilahe illa ente subhaneke, inni kuntu minez-zalimin“

je tako vrijedna da koji god čovjek musliman s njom zamoli nešto, Allah, dž.š. će mu dovu primiti i odazvati mu se.“

(Hadis bilježi Hakim, 1863)

487 views

Recent Posts

See All
bottom of page