top of page

DILEME OKO TERMINA "VEHABIJE"?


Ukratko

Prvo: Tvrdnja da termin "vehabijje" znaci "mali bog" je smijesna i neosnovana. Zasto se tako nesto ne kaze i za "Kadirijje" koji slijede sejha Abdul Kadira?

Drugo: Neki sljedbenici Muhammeda ibn Abdil Vehhaba dozvoljavaju ovaj termin pa ga cak i koriste u svojim djelima. Od njih su: Sulejman ibn Sehman, Muhammed ibn Abdil Latif (Eddureru essenijjeh 8/433). Kasnije, Abdullah El-Kasajmi, Sulejman Ed-Dehil, Ahmed ibn Hadžer Ebu Tami, i dr.

Treće: Tvrdnja da je termin "vehhabije" neispravan zato što oni ne slijede Abdul Vehhaba, vec njegovog sina Muhammeda ibn Abdil Vehhaba. Ovo je isto jako cudno opravdanje.... Vecina mezheba i pokreta ne nose imena svojih osnivaca. Naprimjer, hanbelijski mezheb se pripisuje imenu Hanbel mada je imam ovog mezheba Ahmed sin Hanbela!! Trebao bi ovaj mezheb nositi ime mezheb Ahmedi a ne Hanbeli.

Također, mezheb šafiji se pripisuje imenu Šafiji, mada je on od djedova imamu ovog mezheba jer je njegovo ime Muhammed ibn Idris ibn el-Abbas ibn Osman ibn Šafi.

Također, mezheb hanefi, iako je ime imama mezheba En-Nu'man ibn Sabit. I mnogo je takvih primjera, kao Eš'arije i sl. (B.N.)

Procitaj o:

462 views

Recent Posts

See All
bottom of page