top of page

Šejh Ridwan el-'Adl Bibers eš-Šafi'i el-Misri (umro 1303.), o Muhammed b. Abdul-Vehhabu


Autoritet, fakih, šejh Ridwan el-'Adl Bibers eš-Šafi'i el-Misri (umro 1303.), u svojoj knjizi Rewdatul-muhtadžin li ma'rifeti kawa'idid-din, str. 384. kaže:

„Zatim nakon Ibn Tejmijje se pojavio Muhammed b. AbdulVehhab u dvanaestom vijeku, koji je krenuo Ibn Tejmijjinim stopama i samo je na to dodao još besmislenosti i gnusnosti, i on je predvodnik vehabijskog pokreta, Allah ih unakazio. Njega se odrekao njegov brat, šejh Sulejman b. Abdul-Wehhab, koji je bio ugledan alim (1) . Žestoko mu je uzvraćao i negirao sve što ovaj radi i naređuje, i nije ga slijedio ni u čemu od njegovih novotarija...“

Muhammed b. Abdul-Wehhab je zabranjivao donošenje salavata na Poslanika, neka je na njega i na njegovu časnu porodicu najljepši i najplemenitiji salavat i selam. Mrzio je da to čuje i zabranjivao da se to čini noć uoči petka, kao i na minberima. Vrijeđao je one što to čine, žestoko ih kažnjavao, nekad čak i do smrti. Govorio je da je bludnica u javnoj kući manje grešna od onoga ko donosi salavat na Poslanika s minbera, obmanjujući svoje pristalice da je to sve u cilju očuvanja tewhida/monoteizma. Popalio je Delailul-hajrat i dr. iz knjiga salavata na Poslanika s.a.v.s. krijući se iza riječi: „To je novotarija/bid'at“, i čineći to „u ime“ tewhida.

Branio je svojim sljedbenicima da čitaju knige fikha, tefsira i hadisa, popalio je mnoge od njih, a dozvolio onome ko ga slijedi da tumači Kur'an po svom shvatanju, dok nije došlo do eskalacije barbarizma u kojem je svako tumačio Kur'an, čak i ako nije znao ništa od njega napamet. Jedan koji nije učio bi govorio drugom koji je učio: „Prouči mi nešto da ti protumačim“, pa kada bi to učinio, ovaj bi mu dao tumačenje po svom viđenju. Naredio im je da rade i sude prema onome kako razumiju, i to je učinio mimo znanstvenih knjiga i riječi uleme, a za mnoge stavove četoverice imama mezheba rekao da su bezvrijedni.

Od najgnusnijih kufrijata je to što je često vrijeđao Poslanika, neka je na njega i na njegovu porodicu salavat i selam, i to raznim izrazima, tvrdeći da mu je cilj očuvanje tevhida! Za Poslanika a.s. kaže da je kurir, ciljajući time da je on samo kao kakav nosač koji nosi pisma i knjige, i da je to vrhunac njegove misije, poput kurira kojeg zapovjednik pošalje po kakvom zadatku i ovaj to obavi. Njegove pristalice su to govorile u njegovom prisutstvu, a on je pokazivao da je timezadovoljan. Jedan je rekao: „Ovaj moj štap je bolji od Muhammeda, jer štap koristim da ubijem zmiju i slično tome, a Muhammed je umro, i nikakve koristi više nema od njega, nego je to kurir; bio i nestao!" Nema sumnje da je ovo hereza po koncenzusu.

Također je govorio da je čitao priču o Hudejbiji, pa je u njoj našao toliko i toliko laži, te druge gnusne klevete. Kazivanje o vehabizmu smo oduljili da bi se znalo da je ova grupacija danas prisutna u Egiptu, i da zagovara odbacivanje mezheba, i rad po Kur'anu i Sunnetu. Kada kažu po Kur'anu, cilj im je njihovo tumačenje Kur'ana, kako ga oni shvataju svojim bijednim umovima. Pod Sunnetom, pak, misle na onaj dio koji je shodan njihovim hirovima, kako to oni shvataju, dok ono što se prenosi i što ih direktno pobija, a ne mogu nikako protumačiti, obezvređuju i negiraju da je riječ Poslanika s.a.v.s.“

Ovdje završava citat onoga što smo htjeli navesti od riječi autoriteta, velikana i znalca šejha Ridwana el-'Adla Bibersa eš-Šafi'ijja el-Misrija, koji je umro 1303. godine po Hidžri.

Biljeska:

(1.) šejh Sulejman b. Abdul-Vehhab, rodjeni brat Muhammed b. AbdulVehhaba, napisao je knjigu o pobijanju vehabizma Fasul-hitab min kitabillahi we hadisir-resul we kelamil-'ulema fi mezhebi Ibn Abdul-Wehhab (Decidan stav iz Allahove knjige, Poslaničkog hadisa, i riječi uleme o pravcu Ibn AbdulWehhaba), dok je štampana pod nazivom Es-Sawaikul-ilahijje fir-reddi 'alel-wehabijje (Božanski gromovi u pobijanju vehabizma).

50 views

Recent Posts

See All
bottom of page