top of page

FIKH'UL-EKBER / SVOJSTVA ALLAHOVOG BIĆA I DJELOVANJA


SVOJSTVA ALLAHOVOG BIĆA I DJELOVANJA

أما الذاتيةُ: فالحياةُ والقدرةُ والعلمُ والكلامُ والسمعُ والبصرُ والإرادةُ.

وأما الفعليةُ: فالتخليقُ والتـرزيقُ والإنشاءُ والإبداعُ والصنعُ، وغيرُ ذلكَ من صفاتِ الفعلِ.

Kada je riječ o Njegovim svojstvima Bića, to su: život (hajāt), moć (kudret), znanje (‘ilm), govor (kelām), sluh (sem’), vid (besar) i volja (irādet). Kada je riječ o Njegovim svojstvima činjenja-djelovanja, to su: stvaranje (et-tahlīk), opskrbljivanje (et-terzīk), prvotno stvaranje (el-inšā’), besprijekorno stvaranje (el-ibdā’), savršeno proizvođenje (es-sun'u) i druga stvojstva činjenja-djelovanja.

(Komentar:) „Kada je riječ o Njegovim svojstvima Bića, …“ tj. u pogledu kojih postoji jedinstven stav Ehli-sunneta, „to su: život…“, koji predstavlja Njegovo vječno svojstvo.. To znači da je Allah Uzvišeni živ Svojim životom, koji je Njegovo vječno svojstvo, i Moćan Svojom svemoći, koja je Njegovo vječno svojstvo. Dakle, kada On odredi nešto, On to čini Svojom vječnom moći, a ne na način kako to čine stvorenja, jer On je El-Hajj i El-Kajjūm, tj. Žīvi koji sām Sobom opstoji, i Koji održava u postojanju sve stvoreno, Koji iz ničega u život uvodi mrtve na početku i proživljava ih nakon njihove smrti, jer On sve može!…. I „znanje…“, koje je, također, Njegovo vječno svojstvo.. Allah Uzvišeni zna sve o Svojim stvorenjima i nije Mu skrivena niti jedna čestica u kosmosu.. On Svojim znanjem obuhvata sve… I „govor…“, tj. jedno je od svojstava Njegova Bića (Zāta) i On, Subhānehu, govori Svojim govorom koji je Njegovo vječno svojstvo, izraženo u obliku Knjige koja se zove Kur'an… I „sluh, vid…“, tj. dva su svojstva Njegova Bića. On Uzvišeni čuje glasove i riječi Svojim sluhom koji je Njegovo vječno svojstvo, i vidi oblike i boje Svojim vidom koji je Njegovo vječno svojstvo. Njegovo svojstvo sluha ne pojavljuje se pojavom predmeta slušanja i Njegov vid ne nastaje pojavom predmeta viđenja; On je onaj koji sve čuje (Es-Semī’) i Onaj koji sve vidi (El-Besīr)… I „volja..“, tj. jedno je od Njegovih vječnih svojstava.. On Uzvišeni je Onaj koji sve Svojom vječnom voljom čini u pogledu svega što je bilo, što jeste i što će biti, tako da ništa ne biva na ovome svijetu i na Ahiretu, veliko ili malo, malo ili mnogo, dobro ili zlo, korist ili šteta, slatko ili gorko, iman ili kufr, znanje ili neznanje, spas ili propast, povećanje ili smanjenje, pokornost ili griješenje, a da nije Njegovom voljom, u skladu sa Njegovom mudrosti i odredbi koju je dosudio svemu što je stvorio. Biva ono što Allah želi, a ne biva ono što On želi… „Kada je riječ o Njegovim svojstvima činjenja-djelovanja, to su: stvaranje (tahlīk), opskrbljivanje (terzīk)..“, tj. stvaranje stvari (el-ešjā) i opskrbljivanje živih bića (el-ahjā), „prvotno stvaranje..“, tj.uvođenje u postojanje, „oblikovanje..“ tj. sasvim novo, originalno stvaranje, „proizvođenje“, tj. ispoljavanje proizvedenih stvari u novom obliku, „i druga svojstva činjenja-djelovanja.“, kao što su: uvođenje u život, usmrćivanje i uništavanje, omogućavanje klijanja, začeća, razvijanja i oblikovanja stvorenja, kao i sve što se može ubrojati u svojstvo „tekvīna“ (stvaranja, održavanja i rastvaranja…

Izvor: Ebu Hanife, El-Fikhu'l-ekber (poslanica o vjerovanju Ehli-sunneta vel-džema'ta), sa komentarom Mulla Alija El-Karija i kratkim podnožnim napomenama šejha Vehbija Sulejmana Gavdžija, Daru'l-bešairi'l-islamijje, Bejrut, 1997.g.

Preveo i prilagodio: Abdulaziz Rizvić

http://tuba.org.ba/2017/04/fikhul-ekber-svojstva-allahovog-bica-djelovanja/

70 views

Recent Posts

See All
bottom of page