top of page

Mehmed ef. Hašimbegović

MUFTIJA OKRUGA PRIJEPOLJSKOG

MEHMED EF. HAŠIMBEGOVIĆ

Mehmed ef. je rođen 1873. godine u čuvenoj porodici Hašimbegović u Prijepolju. Prema kazivanju njegovog sina Muriza (1930) koji živi u Sarajevu, Mehmed ef. se školovao u Istanbulu. Za okružnog muftiju sa sjedištem u Prijepolju postavljen je 1911. godine a 30. oktobra 1923. godine Kralj Aleksandar ga je imenovao ,,za muftiju okruga prijepoljskog sa godišnjom platom od 3600 dinara”.


Njegov angažman u Gajretu pominje se prvi puta 1924. godine kada je na njegovu i inicijativu Sretena Ristića sazvana skupština Gajreta, na kojoj je izabrana nova uprava. Mehmed ef. je tada izabran za verifikatora. Iste godine, učlanio se za utemeljača Gajreta a na skupštini Gajreta koja je održana 25. avgusta 1929. godine izabran je za člana pododbora u Prijepolju. Na prijedlog Ministra vjera Kraljevine Jugoslavije odlikovan je ordenom Svetog Save IV reda za doprinos u razvijanju dobrih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa.


Ženio se dva puta, a obje njegove supruge bile su iz Pljevalja, Almasa Šećerkadić i Džemila Drnda, sa kojima je izrodio sedmoro djece. Umro je 1930. godine.


Nadir Dacić

33 views

Recent Posts

See All
bottom of page