top of page

Pojavice se u zadnjem vremenu ljudi, mladi a glupi, govorice jezikom najboljih stvorenja

Updated: Nov 4, 2022


Prenosi se od hazreti Alije da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: "Pojavice se u zadnjem vremenu ljudi,mladi a glupi,govorice jezikom najboljih stvorenja, ucice Kur'an ali on nece prelaziti njihove vratove,izlazice iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka. Ubijajte ih gdje god ih sretnete,onaj koji ih bude ubijao imace nagradu za to na Sudnjem danu." ( Buhari, str. 425. hadis br. 3611)

Zatim, u drugom rivajetu ovog hadisa od Ebu Seid El Hudrija se kaze da je Poslanik a.s. rekao: " Izlazice iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka i nece se u nju vracati kao sto se strijela ne vraca kada se odapne. Zatim su Ashabi upitali: Po Cemu cemo ih poznati o Boziji Poslanice? Pa je rekao: Po Tahliku." (Buhari, str. 878, hadis br. 7562)

Neko ce se upitati: Sta je to Tahlik?

Tahlik u arapskom jeziku ima dva znacenja:

- prvo znacenje je "brijanje glave"

- dok je drugo znacenje rijeci "tahlik" podizanje, uzdizanje. (Ref'ul Gasije, Nidal ibn Ibrahim Aleresi, str. 16)

Zatim, prenosi se od Ebu Berze: "Pricam ti ono sto su moje oci vidjele a moje usi cule, rekao je Boziji Poslanik a.s.: "Izacice sa istoka ljudi, kao da je ovaj Zul Huvejsira od njih, a izgledace ovako: Uce Kur'an ali on ne prelazi njihove vratove, izlaze iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka, - pa je Poslanik a.s. stavio ruku na prsa- njihovo odlicje je tahlik, izlazice iznova i iznova sve dok poslednji od njih ne izadju sa Dedzdzalom." ( Ahmed, Musned, 33/ 44, i 33/ 26. hadis br. 19783)

Allah najbolje zna, ali ono sto je zanimljivo da su upravo vehabije kada su se pojavile naredjivale svojim sljedbenicima, cak i zenama da obriju svoje glave kako bi iz njih "iznikla nova kosa koja nije cinila sirk Allahu" (Futuhat Islamijje ba'de medji futuhati nebevijje, Ahmed Zejni Dahlan, 2/ 224-225)

Od Ibn Omera se prenosi da je Poslanik a.s. pokazao rukom ka istoku, ka Nedzdu i rekao: "Tamo je fitna i otuda ce se pojaviti sejtanski rog." ( Buhari, str. 825. hadis br. 7093)

U dobro poznatom hadisu od Ibn Omera se kaze: Rekao je Boziji Poslanik: " Allahu moj, podari bericet Samu i Jemenu! Pa su rekli: I Nedzdu o Boziji Poslanice? Pa je rekao: Allahu daj bericet Samu i Jemenu! Pa su rekli: I Nedzdu o Poslanice? Pa je rekao: Allahu moj podari bericet Samu i Jemenu! Pa su rekli: I Nedzdu o Boziji Poslanice? Pa im je rekao: "U Nedzdu su zemljotresi i fitne i iz njega ce se pojaviti sejtanski rog." ( Buhari, str. 825, hadis br. 7094)

I da ne zaboravimo da spomenemo Zul Huvejsiru, covjeka velike rascupane dugacke brade, koji je dosao Bozijem Poslaniku a.s. govoreci mu: Poslanice boj se Allah i sudi pravedno! Pa mu je Poslanik a.s. rekao: Ako ga se ja ne bojim ko ce Ga se onda bojati? Zaista ce se od ovoga pojaviti ljudi koji ce izlaziti iz vjere kao sto strijela izlazi iz luka..." (Buhari, str. 825, hadis br. 7093) U jos jednom od rivajeta ovog hadisa, spominje se da je Poslanik a.s. na kraju rekao: "Kada bih ih ja zatekao kaznio bih ih kaznom naroda Semud."( Buhari, str. 509. hadis br. 4351)

Postavlja se pitanje, zašto je Poslanik (a.s.) imao negativno mišljenje o Nedždu (oblast u sadasnjoj Saudijskoj Arabiji)? Resulullah (a.s.) je rekao: Iz tog mjesta će se pojaviti šejtanski rog. Riječ ”karn” na arapskom označava "rog" ili stoljeće odnosno "generacije”. Tamo u Nedždu će se pojaviti generacije koje će širiti zlo, koji će biti šejtanski sljedbenici, iz tog mjesta se pojavljuju iskušenja i fitne. U ovom hadisu se govori da će se šejtanska skupina pojaviti iz Nedžda. Ibn Hadžer al-Askalani u svojoj knjizi Fathul Barije, objašnjavajući ovaj hadis je rekao: ”Ashab koji je rekao ‘i naš Nedžd’ je iz regije Hidžaz “, a to je pobijanje tvrdnje nekih da je Nedžd u Iraku. I još jedan dokaz iz istog hadisa je da je Poslanik s.a.w.s. izašao iz Ajišine r.a. kuće u Medini i pokazao na istok i rekao : „Odatle će se pojaviti šejtanova skupina“ i u drugom hadisu pripovijeda i sam Ibn Tejmijje Harrani u svojoj knjizi Bayan Talbees al-Gahmeeya „šejtanova skupina će izaći sa istoka“. Tu nema sumnje, istočno od Medine je Nedžd i nemoguće je da je Irak. Drugo, zasto bi ashabi (r.a.) trazili da Allah blagosilja medzusijsko (vatropoklonicko) carstvo jer je Irak u to vrijeme bio dio Perzije. Da ponovimo, Irak je sjeverno od Medine ne istocno!

Allah najbolje zna, ali zanimljivo je da upravo vehabijski pokret i sekta nastao u Nedždu, oblasti na koju nas je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio. Tako da u svakom slucaju trebamo biti jako oprezni kad se nešto pokreće iz Nedžda!

Od Aise se prenosi da je Poslanik a.s. upitan o ajetu : "A oni cija su srca bolesna..." pa je rekao: "Ako vidite one koji slijede nejasne ajete i hadise cuvajte ih se jer je njih Allah dz.s. spomenuo u ovom ajetu." ( Buhari, br. 4574, Muslim, br. 2665, Tirmizi, 8/ 442, hadis br. 2997)

Allah najbolje zna, ali interesantno je da pripadnici vehabijske sekte vrlo cesto kada se susretnu sa nekim pitaju: "Gdje je Allah?!", da bi ispitali ispravnost vjerovanja muslimana, te nakon toga prelaze na manje jasne ajete da bi zbunjivali vjernike, a znacenje njihovo samo Allah zna.

Ovo su neke paralele, slicnosti i zanimljivosti koje se podudaraju sa Poslanikovim opisima i ni u kom slucaju ne kazemo da se navedeni hadisi sa sigurnoscu odnose na pripadnike muslimanske vehabijske sekte.


U svakom slucaju, moramo biti veoma oprezni kada nam se servira nesto sto je suhveli, sumnjivo. Najsigurnije je drzati se utabanih staza ehli sunneta vel dzemaata i ne povoditi se za kojekakvim sektama, jer Allah nece okupiti ummet na zabludi, a poznato je da ogromna vecina muslimana slijedi ehli sunnet vel dzemaat (cetiri pravne skole). Ve billahi tevfik.

723 views

Recent Posts

See All
bottom of page