top of page

Pitanje halal mesa - Gdje kupiti i jesti?!


Pitanje halal hrane i ishrane je veoma važno u islamu pa je tretirano kur’anskim i hadiskim tekstovima, stavljajući ovo pitanje na stepen obaveze: “… jedite (samo) od lijepih (halal) stvari kojima vas Mi opskrbljujemo.”


Halal ishrana se temelji na dvije stvari:


Prvo: Halal zarada da bude stečena na zakonit način i u onome što je islam dopustio da se radi i s tim ili u tome posluje.


Drugo: Konzumiranje halal proizvoda (mesa i mesnih preradjevina, a potom i drugih prehrambenih artikala gledano na njihov sastav).


Zbog opsega tematike, ukazat ćemo samo na nekoliko glavnih pravila vezanih za halal-meso:


Prvo: Pazite gdje kupujete meso i mesne proizvode, jer od halal-hrane zavisi primljenost dove kako se navodi u hadisu: “… čovjek je dugo putovao, odjeća mu je bila prljava, kosa prašnjava, zatim je podizao ruke visoko u dovu (sve navedeno govori o stanjima u kojima se dova prima), ali kako da mu bude udovoljeno a njegova hrana je haram, njegova odjeća je haram i odhranjen je na haramu (zasićen je haramom)?”


Drugo: Allah Uzvišeni obavezuje (čini to vadžibom) da jedemo samo halal-hranu, pa kaže: “I ne jedite ono na čemu nije spomenuto Allahovo ime (pri klanju ili lovu), to je doista grijeh -fisk!” (El-En’am, 122)


Treće: Muslimani su obavezni da organizuju svoj život i zajednicu na način da imaju sve ono što im je potrebno, da je tako mi ne bi bili u prilici da govorimo o tome gdje kupiti ili jesti meso. Ili kako kupiti kuću, pokrenuti posao ili podići kredit, a da ti nije od banke koja posluje s kamatom.


Četvrto: Ako u nekom poslu, radnji, trgovini, odnosu…. kupovini ili jedenju mesa - u ovom slučaju, ima šubha - sumnja, onda je to bolje izbjeći, jer hadis kaže: “… a ko se kloni sumnjivog, sačuvao je svoju vjeru i čast.”


Peto: Ako smo na putovanju ili vani a trebamo jesti, alternativa je uvijek riba, plodovi mora ili neka vegetarijanska opcija, uz oprez kako je ono što kupijemo spremano. Na zapadu, zbog alergijske reakcije na hranu, svi će vam kazati kako je nešto spremano, a sve više je poznat i termin halal-food.


Šesto: Kada smo kod muslimana koji poznaju propise vjere, nije islamski, niti uljudno da pitamo da li je meso koje su poslužili na sofri halal, jer je Aiša, r.a., pitala Poslanika, a.s., šta da rade s mesom koje su dobili od muslimana koji su poskora prihvatili islam, pa možda ne poznaju propise klanja, a on joj reče: “Jedite i vi spomenite Allahovo ime! - tj. jedite ga sa učenjem bismile.


Sedmo: Što se tiče konzumiranja hrane Ehlu-l-Kitaba (židovi i kršćani) ona je u osnovi dopuštena sve dok ne dodje suprotan dokaz, tj. da oni, životinje čije meso jedemo, ubijaju ili guše gasom, a ne kolju ih, onda je ta hrana haram.


Ako postoji samo sumnja u pogledu ove vrste mesa, bolje je izbjeći, a pogotovo kad imamo alternativu.


Zato treba podržavati agencije i organizacije za halal-certificiranje i njihov razvoj, ali svakako na znanju, stručnosti, uz povjerljive ljude i institucije koje stoje iza tih općekorisnih projekata za muslimansku zajednicu.


Ismet ef.?Purdić, prof. šerijatskog prava

i član Australskog vijeća za fetve

74 views

Recent Posts

See All
bottom of page