top of page

Oman prima islam



Oman je bio jedna od prvih zemalja koja se odazvala pozivu u islam. Pred kraj svog života, hazreti Resulullah Muhammed (mir neka je s njim) poslao je pismo Džejferu i Abdu, dvojici kraljevske braće koji su zajedno vladali Omanom iz Sohara. Pismo, koje je bilo slično onima poslanim drugim velikim kraljevima i carevima u za vrijeme poslanika Muhameda, glasilo je:


„U ime Boga, Samilosnog, Svemilosnog.

Neka je mir na one koji slijede pravu uputu. Pozivam te u islam. Ako prihvatite islam bit ćete sigurni i zaštićeni. Ja sam Božiji poslanik svim ljudima, da upozorim sve one koji su živi da će se dokazati protiv nevjernika. Ako primite vas dvojica islam, / dat će vam se moć da vladate; a, ako ne primite, vaša će vladavina biti gotova i moji će konji gaziti po vašim teritorijima i moje će poslanatvo tamo prevladati."



Alejhisselam je bio odlučan proširiti područje islama nakon preobraćenja Meke oko 630. godine. Do tog vremena islam je postao glavna vojna sila u arapskim zemljama, ali Oman je preobraćen snagom vjere, a ne mačem. Na temelju jednoglasne odluke nacionalnog vijeća, dva kraljevska brata Omana odgovorila su na Poslanikovo pismo s uvjerenjem u vjeru koju su trebali svim srcem prigrliti, a Poslanik je blagoslovio Oman i njegovu zemlju i ljude do kraja vremena.


Priredio: Mirnes Kovač

90 views

Recent Posts

See All
bottom of page