top of page

HUTBA: Opomena, Nazif ef. Garib


Mostarska poruka, petak, 15. Rebiu-l-evvel 1440.h.g./ 23. novembar 2018.godine Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin! ''…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.''(Ez-Zarijat 55)

Shodno pomenutoj Božanskoj poruci, a u duhu rabiu-l-evvelskih podsjećanja, želim postaviti nekolicinu pitanja za čijim odgovorima vapimo. Svako od nas bi trebao sebi ponuditi odgovor na pitanja koja slijede! Svako od nas ZNA ODGOVORE NA sljedeća pitanja, pa bismo o njima morali razmišljati, smišljen odgovor na njih ponuditi i bolje sutra, ako Bog da, krenuti! No, da bismo mogli sljedeća pitanja razumijeti, neophodno je i temeljne odredbe prihvatiti, a to su, između ostalih:

- Bez istinski ispravne vjere čovjek nema mjere; - Bez obavljanja namaza čovjek ide stazom poraza; - Bez prema roditeljima dobročinstva džaba su nam blaga svijeta sva; - Bez dobrih rodbinskih odnosa čovjek je bez ponosa; - Bez dobročinstva prema svakom čovjeku ne može preći svaku prepreku; - Bez brige o svom okruženju /komšiluku i okolišu/ taj će živjetu u poniženju... Pitanja, koja slijede samo je dvadest!? Odgovora na njih može biti i više, zavisi šta ko od nas u životu želi!?

1. Jeli nam neko zabranjuje da istinski u Allaha vjerujemo? 2. Jeli nam neko brani da propisane namaze, i to u džematu, redovno klanjamo? 3. Jeli nam neko brani da Kur'an učiti naučimo i njime svoju dušu ispunjavamo? 4. Jeli nam neko brani da dobri prema svojim roditeljima dobri budemo? 5. Jeli nam neko brani da i ostalu rodbinu i tazbinu pazimo? 6. Jeli nam neko brani da svoju zemlju sijemo, obrađujemo i s nje Božanske darove ubiremo? 7. Jeli nam neko brani da istinu govorimo? 8. Jeli nam neko brani da pravedni budemo, kako prema svojim ukućanima, tako i prema svim drugim ljudima? 9. Jeli nam neko brani da o drugima lijepe riječi govorimo, da im svoje poštovanje iskazujemo? 10. Jeli nam neko brani da o sebi brigu vodimo, bez obzira kako drugi to radili? 11. Jeli nas neko tjera da, dok ezan uči, pored džamije prođemo i u nju ne svratimo da klanjamo? 12. Jeli nas neko tjera da SVOJE RODITELJE OSTAVIMO i o njima ne brinemo? 13. Jeli nas neko tjera da svoju rodbinu ne obilazimo? 14. Jeli nas neko tjerada nepravedni budemo? 15. Jeli nas neko tjera da lažemo, psujemo, druge vrijeđamo, potvaramo, ponižavamo...da se oholimo? 16. Jeli nas neko tjera da neodgovorni budemo? 17. Jeli nas neko tjera da TUĐU MEĐU/ imovinu nasilno/ prisvajamo? 18. Jeli nas neko tjera da krademo, lažemo, nemoralni budemo...? 19. Jeli nas neko tjera da jedno pričamo, a drugo radimo? 20. Jeli nas neko tjera da svoje mahane i nedostatke drugima pripisujemo? Znajmo, Allah Uzvišeni je nama, vjernicima objavio: „...zaista Allah neće izmjeniti stanje jednog naroda sve dok on ne izmjeni sebe...!“ (Er-Ra'd 11.)

Budimo poput onog običnog čovjeka koji je došao i pitao Poslanika a.s. o djelima s kojima će, ako ih bude radio, ući u džennet, a koji je na kraju kazao: ''Tako mi Allaha, na ovo ništa neću dodati, niti ću od ovog nešto oduzeti.“

Gospodaru Uzvišeni, pomozi nam da svoju vjeru upotpunimo, Da njeni dostojni nosioci budemo, Da o sebi i svojoj porodici brigu brinemo, Da djelima, s kojima ćemo Tvoje zadovoljstvo steći, život ispunimo!!! Amin! Amin! Amin! Nazif ef. Garib

164 views

Recent Posts

See All
bottom of page