top of page

Šejh Omer Turğrul ef. r.a.: O Šiijama!

Šejh Omer Turğrul ef. r.a.
Šejh Omer Turğrul ef. r.a.

Oni koji su pripadnici ehli sunneta vel džemaata, vole Allahovog poslanika, vole cijelu njegovu porodicu, počevši od njegove djece. Čak i svojoj djeci daju njihova imena. Koliko imamo u Turskoj ljudi sa imenom Ali Riza, Mehdi ili Musa Kazim, ne možemo izbrojati. Sa druge strane oni koji za sebe kažu da su izgrađeni na temeljima ljubavi, koliko među njima ima imena Ajša, Ebu Bekr, Osman. Ja volim Hazreti Alija, ali volim i njegovog zeta takodje…


17. Godine po hidzri, kćerka hazreti Alije i naše majke Fatime, rođena unuka od Poslanika a.s., Ummu Gulsum binti Ali udala se je za Omera r.a. Da je kojim slučajem Ali r.a bio zavađen sa Omerom r.a, da li bi mu dao svoju ćerku?!


Kada je Osman r.a., bio opkoljen, zar nije svoja dva sina poslao da ga odbrane?! Hasanova r.a., ruka je bila povređena pa je on svo vrijeme skrivao iza leđa da ne bi Ali r.a., vidio. Kada je počeo da se ljuti na njih, zašto nisu spasili Osmana r.a., on je izvukao ruku i rekao: „Babo vidiš da nismo stajali sa strane i gledali, vidiš da sam i sām povrijeđen, borili smo se, ali to je bilo isplanirano i podmuklo sa hilom urađeno”. I nakon ovolikog požrtvovanja, po njihovom Hasan r.a ne poznaje Osmana…?!


Moje ime je Omer Tugrul a prezime Inancer. Otišao sam poslovno do Irana, trebao sam prisustvovati jednoj sjednici gdje će se nalaziti i predsjednik Irana. Rekli su nam da napišemo imena kako nam u pasošu piše, kako bi da bi nam izdali kartice da stavimo oko vrata, znate već. Na mojoj kartici su crvenim markerom izbrisali ime Omer, ostalo je samo Turul Inancer. Savjetnik bivšeg predsjednika gospodin Osman je odabran da bude ambasador Turske u Teheranu. Uspio je tamo ostati svega tri mjeseca, samo zbog toga što mu je ime Osman.


Kakav je ovo dušmanluk. Većina njih i ne zna da je Omer r.a., zet Alija r.a., jer ne čitaju.


17. godine po hidžri imamo dva bitna događaja, to su usvajanje hidžretske kao kalendarske godine i ženidba Omera r.a., sa kćerkom Alije r.a…


Oni to ne znaju, a čak je i Omeru, r.a., bilo zadovoljstvo biti zet Alije r.a…


(Šejh Omer Turğrul Inancer efendi, rahmetullahi alejhi)

2,493 views

Recent Posts

See All
bottom of page