top of page

Saudijski princ: Mi smo raširili vehabizam po nalogu Zapada



Širenje vehabizma uz podršku Saudijske Arabije počelo je kada su zapadne zemlje zatražile od Rijada da pomogne u borbi protiv Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata, rekao je princ Muhammed bin Selman el Saud za Vašington post, prenosi RT.


Vehabizam ili Selefizam je tokom 19 i 20 stoljeća korišten u procesu razvaljivanja tradicionalnih muslimanskih država: osmanskog hilafeta, mogulskog carstva, kadžarske države u Iranu, od strane zapadnih sila i Rusije. Taj proces je iskorišten kao zgodna prilika za unošenje razdora u svijet islama, kako bi se oslabila njegova koheziona snaga koja je povezivala periferiju islamskog svijeta sa centrom islamske države. Oni koji su stvorili vehabizam-selefizam, oni ga i održavaju, koristeći se njime za postizanje svojih ciljeva: vojnih, političkih i ekonomskih.


Bin Salman je rekao da su zapadni saveznici Saudijske Arabije pozvali tu zemlju da investira u džamije i medrese u inostranstvu tokom Hladnog rata, u nastojanju da se “spriječi zadiranje u poslove muslimanskih zemalja od strane Sovjetskog Saveza”.

Dodao je da su vlade u Saudijskoj Arabiji izgubile uvid u te strukture, govoreći “moramo to sve vratiti”. Bin Salman je takođe rekao da finansiranje vehabističkih mreža sada uglavnom dolazi iz “fondacija” u Saudijskoj Arabiji, a ne od strane Vlade. Intervju sa princom je obavljen 22. marta 2018. godine.

3,500 views

Recent Posts

See All
bottom of page