top of page

Ogorčenje jer je cionistički normalizator imenovan da održi arefatsku hutbu!




Arapske društvene mreže zapaljene su imenovanjem Muhameda Al-Isse – žestokog protivnika političkog islama koji je posjetio Auschwitz sa cionistima 2020. – da održi hutbu na dan arefata. Kralj Salman je zadužio Al-Issu, člana Vijeća viših učenjaka i generalnog sekretara Svjetske muslimanske lige, da danas, na najvažniji dan islamskog kalendara, održi hutbu iz Mesdžid al Namira. No, na društvenim mrežama pokrenut je niz kampanja u kojima se traži da se Al-Issi oduzme ta čast i naglašavaju njegove prethodne kontroverzne pro-cionističke izjave i postupke. Na primjer, 2020. godine posjetio je nacistički logor Auschwitz na poziv jevrejske grupe u Americi koja se snažno zalaže za #cionizam!. Al-Issa i izvršni direktor proizraelskog američkog jevrejskog komiteta, David Harris, predvodili su obilazak memorijala Auschwitz-Birkenau u Poljskoj.


Američki jevrejski komitet saopćio je:


„Širom svijeta — od hodnika UN-a u New Yorku, do koridora Evropske unije u Briselu i do zemalja Azije — AJC se zalaže za Izrael na najvišim nivoima. A kada je Izrael napadnut, bilo od terorističkih organizacija na njenom pragu ili od globalnog BDS pokreta, AJC pomaže svijetu da sazna istinu o Izraelu.”


Saudijske vlasti nisu odgovorile na internetsku kampanju protiv ovog imenovanja. Al-Issa je lojalni pristalica saudijskog režima koji polako uspostavlja otvorene odnose na visokom nivou s Izraelom, što je u suprotnosti s općim arapskim i muslimanskim bojkotom izraelskog režima od njegovog početka. Al-Issino djelovanje prema jevrejskim organizacijama također se poklapa sa širim usklađivanjem interesa i veza koje se pojavljuju između arapskih zaljevskih država i Izraela.


Dan Arefata 9. dana zul-hidžeta je najsvetiji dan u islamskom kalendaru i drugi dan hadžskog hodočašća. U zoru, hodočasnici kreću od Mine do ravnice Arafat. Sa ovog mjesta je Poslanik Muhammed (a.s.) održao svoju posljednju hutbu. Muslimani također smatraju da je na današnji dan objavljen dio kur'anskog ajeta koji najavljuje da je vjera islama usavršena.


Hutba će biti prevedena i emitovana muslimanima širom svijeta na 14 jezika, a ima za cilj da dopre do 150 miliona ljudi.


(Portal HM)

278 views

Recent Posts

See All
bottom of page