top of page

Murat ef. Dizdarević

Murat Dizdarević, od oca Kurt bega i majke Aiše (Hajdarpašić), rođen je u Bijelom Polju 1810. godine. Tokom Prvog srpskog ustanka (1804) čipčije su prisvajale zemlju od svojih zemljoposjednika. Bjelopoljski Dizdarevići su imali prostrane posjede u Liskoj dolini. Da bi sačuvali bar posjede u blizini Bijelog Polja od dalje devastacije dogovore se da u Holuja, na imanje, pođe Kurt. Plodne ravnice na timaru od Holuja do Njegnjeva, na desnoj strani Lima, davale su dovoljne količine hrane i drugih proizvoda što je u tim nemirnim godinama bilo veoma značajno. Kurt je došao u Holuja 1811. sa ženom i jednogodišnjim sinom Muratom sa namjerom da se sačuva taj dio imanja dok ne mine smutno vrijeme, ali će on tu ostati do smrti. Kurt je imao dva brata: jedan je kao oficir dobio premještaj u Sjenicu iz koje se neće vraćati u rodni grad. Njegovi potomci će dolaziti u Holuja i Bijelo Polje sve do 1925. godine od kada se gube veze. Drugi brat je ostao u Bijelom Polju čiji potomci su današnji bjelopoljski Dizdarevići. Po sredini posjeda u Holujima, ispod Veljeg Brda, nalazi se lokalitet Begluk. Tu je bila kula koja je služila Dizdarevićima kao ljetnjikovac. Budući da je bila spaljena i porušena tokom ustanka Kurt beg je dao da se u blizini sagradi prostrana kuća.


Kurt je umro 1870. godine i sahranjen je u porodičnom groblju u Holujima koje je on ustanovio. Pored Murata Kurt je imao još sinove Ethema, Nurudina i Sulejmana i kćer Hamidu.


Murat je nakon završetka sibjan mekteba upisan u medresu (kasnije u narodu poznata kao „Stara medresa“) u Bijelom Polju 1828. godine. Završio ju je kao jedan od najboljih njenih polaznika, a već naredne godine postavljen je za imama džamije u Gubavču koju je 1829. godine dao da se izgradi Hasan Hot, peštersko-bihorski zabit. Mladi hodža je pri džamiji osnovao mekteb za koji je vladalo veliko interesovanje. U prvo vrijeme, zbog brojnih polaznika iz ovog velikog polimskog sela, vjerska obuka je držana u dvije smjene. Nastavu u mektebu je obavljao Murat hodža. Vremenom će mula Murat postati izuzetno cijenjena ličnost u čitavom kraju. Između ostalih dobočinstava dao je od svog imanja plac za mejtef u Voljavcu i pomogao je njegovu izgradnju. U početku je on držao nastavu u mektebu dok nije došao hodža iz obližnjeg sela Metanjca. Murat hodža je za potrebe ove ustanove uvakufio jednu dobru njivu u voljavačkim Lugovima. Murat hodža je dvadesetih godina prošloga vijeka označen kao najstariji čovjek u Kraljevini SHS. Novinar beogradskog lista „Vreme“ došao je u Holuja (sa Beogradskim studentom Lutvom Hajdaragićem, čija je majka od Dizdarevića) da napravi intervju sa Muratom kojom prilikom ga je i fotografisao. Ta fotografija je u prilogu ovoga teksta.


Murat hodža Dizdarević umro je 1926. godine i sahranjen je u porodičnom groblju u Holujima.


Nadir Dacić

61 views

Recent Posts

See All
bottom of page