top of page

Mudžessime lažu o Ebu Hanifi i izvrću njegove riječi


Pripadnici sekte mudžessima navode citat od Ebu-Hanife, r.a., čije značenje izvrću kako bi ovom velikom imamu pripisali svoj stav o Božijoj prostornoj ograničenosti. Kažu da je Ebu-Hanife, r.a., rekao:


„Ko kaže: 'Ja ne znam gdje je moj Gospodar, na nebesima ili na Zemlji', taj je postao nevjernik. Isti slučaj je i sa onim koji kaže: 'Uistinu, Allah je iznad Arša, ali ja ne znam gdje je Arš, na nebesima ili na Zemlji.'“


Odgovor na ovo dao je Mula Ali el Kari el Hanefi, koji u komentaru Fikhul Ekbera er Revdul Ezher fi Šerhi Fikhil Ekber kaže:


"A odgovor na ovo je ono što je spomenuo Imam Izz ibn Abdusselam u knjizi Hallur Rumuz: "Rečeno je da je imam Ebu Hanife r.a., rekao: "Ko kaže: Ne znam je li Allah na nebesima ili na Zemlji, počinio je kufr!" - Zato što se iz ovakvog govora može pomisliti da Allah ima neko mjesto. Onaj koji pomisli da Allah ima neko mjesto on je mušebbih."


Nema sumnje da je Ibn Abdus Selam od najvećih i najpouzdanijih učenjaka pa je obaveza osloniti se na ono što on prenosi a ne na ono što prenosi komentator, s tim što je i Ebu Muti' čovjek koji se smatra lažovom kod učenjaka hadisa kao što je to izjavilo više njih."


(Er Revdul Ezher fi Šerhi Fikhil Ekber, Mula Ali el Kari, str. 333.-334.; Darul Bešairil Islamijjeh, Bejrut, 1. Izdanje, 1998.g.)


Sami ef. Džeko


Napomena: Današnje mudžessime i mušebbihe u akaidu su uglavnom pripadnici vehabijske / pseudo selefijske sekte i njihova akida nije vjerovanje pripdanika ehli sunneta vel džemaata!

154 views

Recent Posts

See All
bottom of page