top of page

ISIL pokušava da se ponovo organizira u periodu pandemije korona virusa

Analiza Direktora za sigurnosna istraživanja idejne organizacije SETA doc. dr. Murata Yešiltaša.



U posljednjih nekoliko tjedana primjećuje se povećanje u broju napada terorističke organizacije ISIL u Iraku i Siriji.


Možemo reći da se iza ponovnog širenja uticaja ISIL-a krije nova strategija koju je prihvatila teroristička organizacija.


Organizacija pandemiju korona virusa koristi za nove napade, za povećanje motivacije svojih sljedbenika i pokušava da se predstavi kao alternativa u nestabilnim regijama Bliskog istoka, Afrike i Azije. Ova strategija se može opisati i kao gerilska strategija u pustinji. Cilj terorističke organizacije je da obnovi hegemoniju u regijama istočno i zapadno od Eufrata kako bi ponovo postala regionalna sila.


Teroristička organizacija ima za cilj da pokrene svoje ćelije u periodu pandemije korona virusa i započne globalnu pobunu. ISIL od početka pandemije je zbog slabljenja sigurnosnih kapaciteta ovih regija intenzivirao napade i aktivnosti u regijama Afganistan, Zapadne Afrike, Centralne Afrike, Sahela, Egiptu i Jemenu.


Posebno tokom napada u Iraku, Maldivima i Filipinima teroristička organizacije je iskoristila prazninu koja je nastala zbog pandemije virusa Covid-19. Isto tako teroristička organizacija je intenzivirala pozive i za napade u zapadnim zemljama.


Zbog toga vidimo da organizacija krizu koja je nastala zbog pandemije korona virusa za razvoj strategije terorističkih napada. Posebno promjenu sigurnosnih politika u Iraku i Siriji zbog nastale krize korona virusa, teroristička organizacija je iskoristila i počela da se adaptira prema novoj strategiji halifata bez teritorije. Povlačenje vojnika Francuske iz Iraka, kao i povlačenje velikog broja američkih vojnika iz ove zemlje koji su radili i na edukaciji lokalnih vojnika, uticalo je da se oslabi borba protiv ISIL-a u Iraku.


Ovo stanje se direktno odrazilo na povećanje napada terorističke organizacije u Iraku. Na drugoj strani teritorije koje se nalaze pod kontrolom teroristička organizacije YPG-PYD-a istočno od Eufrata opet su postale glavna baza terorističke organizacije ISIL-a odakle planira i realizuje napade u Iraku. ISIL nastavlja da širi uticaj na predjelima gdje živi arapsko sunitsko stanovništvo. Posljednji snimci napada pokazuju da je ISIL ponovo uspostavio mreže dostave i kretanja u regiji. ISIL zahvaljujući podršci koji ima od sunitskih plemena u regijama koje su nekada bile pod njegovom kontrolom, nastavlja da postoji kao nevidljivi halifat u regiji. Teroristička organizacija je u aprilu objavila dvije infografike na kojim se može vidjeti kako prikuplja nove borce iz raznih regija u svijetu. Na infografici koja je objavljena za period od 2-8. aprila vidi se da je organizacija realizovala preko 60 napada. I ako su najveći gubici ostvareni u Zapadnoj Africi, većina aktivnosti ISIL-a i dalje se ostvaruju u Iraku. Na infografici koja je objavljena za period od 9. do 15. aprila 2020 godine aprila vidi se da je organizacija realizovala 49 napada od čega 33 u Iraku.

Većina napada u Iraku ostvarena je u aprilu u periodu kada je na snazi bila zabrana izlaska na ulicu. Nesuglasice oko vlade, postojeći problemi oko podjele zemljišta, smanjenje broja vojnika na terenu zbog korona virusa, kao i promjena politika SAD-a otvorili su nove mogućnosti za ISIL u Iraku. Ukoliko uzmemo u obzir da u Iraku prema obavještajnim izvještajima ima oko 3 hiljade ratnika ISIL-a možemo vidjeti zbog čega su intenzivirani napadi u ovom periodu. Neizvjesnost i nestabilnost u Siriji i bijeg oko 500 pripadnika ISIL-a iz Sirijskih zatvora su doprinijeli jačanju ISIL-a. Na drugoj strani broj mjesečnih operacija u Iraku protiv ISIL smanjio se na 20.


Pripadnici ISIL-a su prije krize korona virusa ostvarila manje napade lokalnog karaktera dok su u periodu pandemije počeli da realizuju organizovanije napade na vojne i policijske ciljeve. Irački vojni zvaničnici ističu da novi napadi pokazuju da novi lider ISIL-a Ebu İbrahim el-Hašimi el-Kureyši, koji je preuzeo ovu ulogu nakon ubistva njegovoj predvodnika u 2019 godini, radi na tome kako bi ojačao svoju lidersku poziciju i novu strategiju organizacije. Jedan od važnih napada je ostvaren 9. aprila u gradu Sukhna na ciljeve snaga režima u Siriji. I pored vazdušne podrške Rusije u sukobima koji su trajali 2 dana poginula su 32 vojnika sirijskog režima i 26 pripadnika ISIL-a. ISIL je počeo da se koristi raznim tehnikama od napada automobilima sa eksplozivom, organiziranjem napada iz zamki, postavljanjem mina i oružanim napadima.


Na kraju možemo reći da teroristička organizacija ISIL pandemiju korona virusa i nastalu krizu vidi kao važnu priliku širenja svojih aktivnosti. I ako su napadi intenzivirani u Iraku vidimo da se oni šire i na Siriju. Ali stanje u Iraku mora se izbliza pratiti.


Izvor: trt.net.tr

255 views

Recent Posts

See All
bottom of page