top of page

Imam Fahruddin Razi: Esasu-t-takdis fi ilmi-l-kelam - djelo kojima se opovrgava sekta mudžessima!



RIJEŠI ZAGONETKU: NAPIŠEŠ KNJIGU PROTIV SEKTE MUDŽESSIMA, ON NAPIŠE KNJIGU PROTIV TE TVOJE KNJIGE... ŠTA JE ON?


Ovo izvanredno djelo pod nazivom Esasu-t-takdis fi ilmi-l-kelam kupio sam u Damasku 13.02.2008. godine. Imam Fahruddin er-Razi napisao ga je kao poklon kralju Ebu-Bekr b. Ejjubu kako to sam navodi u uvodu ove knjige. (Er-Razi, Esasu-t-takdis, str. 13.)


Iako sažeto, napisano u svega 150 stranica, smatra se jednim od najboljih i najznačajnijih djela kojima se opovrgava sekta mudžessima*.


O veličini Fahruddin er-Razija nije potrebno govoriti. Njega negira samo neznalica ili neprijatelj ehli sunnet ve-l-džemata. Hafiz es-Sujuti kao obnovitelja vjere šestog vijeka navodi upravo Fahruddin er-Razija. (Es-Sujuti, Et-Tenbietu bi men jeb'asuhullahu 'ala re'si kulli mi'etin, str. 35. i 62., Daru-s-sikah, Mekka, Prvo izdanje, 1410. h.g)


Njegova borba protiv mudžessima bila je nadaleko poznata, a Ibn-Hallikan navodi da je on bio uzrok povratka ispravnom učenju mnogih od njih (Ibn-Hallikan, Vefejatu-l-a'jan, 249/4).


Ono što je, međutim, zanimljivo, a tiče se ove knjige, je da je Ibn-Tejmijje napisao knjigu " Bejanu telbisi-l-džehmijje" u 9 tomova pokušavajući da opovrgne ovu er-Razijevu knjigu. Sam pokušaj opovrgavanja knjige protiv sekte mudžessima dovoljan je kako bi se posumnjalo u ispravnost vjerovanja Ibn-Tejmijje! Ukoliko Ibn-Tejmijje nije imao ubjeđenje sekte mudžessima, zašto je onda napisao 9 tomova protiv knjige koja opovrgava mudžessime?


Druga stvar koja stavlja u sumnju vjerovanje Ibn-Tejmijje i pojačava teoriju o njegovoj pripadnosti sekti mudžessima, a ne ehli sunnet vel džematu, je to što on Muhammed b. Kerrama, predvodnika sekte kerramija - mudžessima, smatra jednim od imama ehli sunnet ve-l-džemata ( Ibn-Tejmijje, Er-Reddu 'ale-l-mentikijjin, str. 65.)


Za istog toga Muhammed b. Kerrama ez-Zehebi jasno ističe: "zabludjeli, mudžessim, šejh kerramija" (ez-Zehebi, Tarihu-l-islam, 188/6)


Treća stvar koja stavlja u sumnju vjerovanje Ibn-Tejmijje je činjenica da je umro u zatvoru kako to navodi Ibn-Kesir u el-Bidaje ve-n-Nihaje, 135-136/14, Mektebetu-l-me'arif, Bejrut, Sedmo izdanje, 1988.g.


Ibn-Tejmijje koji je ukopan u sufijskom mezarju u Damasku ( el-Bidaje ve-n-Nihaje, 136/14) zasigurno je ličnost koja ne smije biti uzeta za autoritet i čije se učenje treba izbjegavati.


Ulaganje ogromnog kapitala od strane zalivskih i pojedinih zapadnih zemalja u popularizaciju imena Ibn-Tejmijje ne smije zavarati muslimane.


mr. Sami ef. Džeko


*mudžessimsko učenje danas uglavnom slijede pseudo-selefije (vehabije), slijepi sljedbenici (mukallidi) ibn Tejmijje Harranija i drugih mudžessimskih autoriteta.

174 views

Recent Posts

See All
bottom of page