top of page

Ibn Tejmijje el-Harrani odobrava tvrdnju da Allah sjedi i kaže:


Mezar ibn Tejmijje u Damasku
Mezar ibn Tejmijje u Damasku

Poznati novotar u akaidu i otac mnogih haridžijskih pokreta, ibn Tejmijje el-Harrani odobrava tvrdnju da Allah sjedi i kaže:


"Priznati učenjaci i muslimanske evlije prenose da će Muhammeda, Allaahovog poslanika (alejhisselam) njegov Gospodar posaditi na svoje prijestolje s Njim. (1.)


قال ابن تيمية في مجموع الفتاوى – (4 / 374) فَقَدْ حَدَثَ الْعُلَمَاءُ الْمَرْضِيُّونَ وَأَوْلِيَاؤُهُ الْمَقْبُولُونَ : أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُجْلِسُهُ رَبُّهُ عَلَى الْعَرْشِ مَعَهُ .


Ovo je samo jedan od njegovih citata koji izvode iz islama, s krajnje bogohulnim antropomorfizmom, koji uključuje potvrđivanje 6 fizičkih granica Allaha, sposobnost smanjenja Allaha (poput njegove tvrdnje da se Allah može smanjiti te smjestiti na leđa komarca ako to želi)...


Sve ovo, naravno, tvrdi on, potvrđuje Kur'an, sunnet, selef i evlije! Što je notorna potvora na Allahovu knjigu, Resulullaha, 'alejhisselam, prve generacije i evlije ovog ummeta, rahmetullahi alejhim edžmein. Takve njegove izjave su konsenzusom ummeta kufr (nevjerstvo). Poznati šafijski pravnik (fekih) Tekijjuddin Ebu Bekr bin Muhammed el-Husejni el-Husni, r.a., (Damask, 9 vijek po hidžri) autor naširoko proučavanog fikhskog djela 'Kifajatul Ahjar' okarakterisao ga je 'zindikom' - otpadnikom od vjere, aludirajuci kako je razmatrao da se njegovi posmrtni ostaci izvade iz mezara i spale kao opomena javnosti. (2.)


A rekao je hanefijski prvak, šejhul islam, Zahid el-Kevseri el-Hanefi, r.a.:


"Ko god zamišlja da naš Gospodar sjedi na tronu i ostavlja prostor na Njegovoj strani za Njegovog Poslanika da sjedi, slijedi kršćane koji drže da je 'Isa podignut na nebo da sjedi pored oca. - Allah (s.v.t). je čist od partnerstva kojeg mu pripisuju!" (3.)


(1.) Ahmad Ibn Taymiyyah (728 AH) al-Harrani, Majmua al Fatawa, 4 / 374. Mufassal al-I‘tiqad

( 3.) al-Kawthari, Maqalat p. 358

196 views

Recent Posts

See All
bottom of page