top of page

Ebu- Ismail el-Herevi - “Šejhul islam” mudžessima!

EBU-ISMAIL EL-HEREVI - "ŠEJHU-L-ISLAM" MUDŽESSIMA (ANTROPOMORFISTA)


(Primetio sam prethodnih dana da pojedinci prevode određene pasuse iz pojedinih akaidskih knjiga Ebu-Ismail el-Herevija, kao što je knjiga koju mudžessime nazivaju "Četrdeset hadisa o sunnetu", gdje Uzvišenom Allahu pripisuju organe i mnoge druge stvari koje su odlike stvorenja, a ne Stvoritelja, te Ga porede sa stvorenjima čineći jasni tešbih. Iz tog razloga sam izdvojio biografiju tog Ebu-Ismail el-Herevija koju je šejhu-l-islam Tadžuddin es-Subki spomenuo tokom iznošenja biografije šejhu-l-islama Ebu-Osman es-Sabunija, kako ljudi ne bi bili zavarani njime. Allah nas sačuvao pripisivanju manjkavosti Uzvišenom Allahu!)


Kaže šejhu-l-islam Tadžuddin es-Subki:


"Ismail b. Abdurrahman b. Ahmed b. Ismail b. Ibrahim b. Amir b. Aiz - šejhu-l-islam Ebu-Osman es-Sabuni


On je fekih, muhaddis, mufessir, hatib, predavač, poznat po svom imenu, nazvan šejhu-l-islamom.


Ehli-sunnet u zemljama Horosana ga je tako nazvao. Kada uopšteno upotrijebe taj nadimak oni ne misle ni na koga drugoga.


Što se tiče mudžessima grada Herata, oni su se uzbunili zbog ovog nadimka pa su se prihvatili Ebu-Ismail Abdullah b. Muhammed el-Ensarija (el-Herevija) autora knjige "Zemmu-l-kelam" pa su ga nazvali "šejhu-l-islamom". Ovaj el-Ensari na kojeg ukazujemo je puno činio ibadet, bio muhaddis, ali je ispoljavao tedžsim (antropomorfizam) i tešbih (poredio Allaha sa stvorenjima) i napadao ehli-sunnet. U svojoj knjigi "Zemmu-l-kelam" je pretjerao pa je rekao da "ono što eš'arije zakolju nije halal". Vidio sam šejha, imama (Tekijjuddin es-Subkija) da pobija mnoge stvari iz "Zemmu-l-kelam" i da zabranjuje gledanje u tu knjigu. El-Ensari takođe ima i knjigu "el-Erbe'in - Četrdeset" koju su novotari nazvali "Četrdeset hadisa o sunnetu" u kojoj kaže "Poglavlje o potvrđivanju stopala Allahu..." "Poglavlje o ovome, poglavlje o onome..."


Na kraju, on nije zasluživao ovaj nadimak, već je nazvan njime iz pristrasnosti i kako bi se poredio sa Ebu-Osmanom (es-Sabunijem), a on nije kao on.


Stanovnici Herata u njegovo vrijeme su bili podijeljeni u dvije grupe: Grupa koja mu vjeruje i koja pretjeruje u njegovoj pohvali zbog njegove pobožnosti i asketizma i grupa koja ga smatra nevjernikom zbog tešbiha (poređenja Allaha sa stvorenjima) koji iskazuje. Od njegovih djela prema kojima su bile usmjerene strijele pripadnika islama su "Zemmu-l-kelam", knjiga "El-Faruk fi-s-sifat", i knjiga "El-Er'bein". U ovim knjigama je jasno iskazao svoje vjerovanje u tešbih (sličnost između Allaha i stvorenja). On ima i kasidu o vjerovanju u kojoj iskazuje krupne stvari u ovom značenju. On takođe ima i knjigu "Menazilu-s-sairin" iz tesavvufa.


Naš šejh ez-Zehebi kaže: "Ebu-Ismail je napadan za krupne stvari zbog ove knjige. Kaže se da ona sadrži panteizam."


Kažem: Eš'arije ga napadaju za tešbih (poređenje Allaha sa stvorenjima) i kažu da je on proklinjao Šejha Sunneta Ebu-l-Hasen el-Eš'arija, r.a. Ja ne vjerujem da je on vjerovao u panteizam, već vjerujem da je on vjerovao u tešbih (sličnost Allaha sa stvorenjima), i da je napadao eš'arije, a to je zbog njegovog neznanja o ilmu-l-kelamu i eš'arijskom vjerovanju. Vidio sam mnoge ljude da su takvi. Bio je žestoko pristrasan hanbelijskim grupama, tako da bi na minberu govorio, kao što to od njega prenosi njegov učenik Muhammed b. Tahir: „Hanbelija sam dok sam živ. A kada umrem, moja oporuka ljudima je da i oni postanu hanbelije."


Ostavio je prenošenje hadisa od svog šejha kadije Ebu-Bekr el-Hirija zbog toga što je on bio eš'arija. Sve je to pretjerana pristrasnost. Allah nas očistio od slijeđenja strasti. Spominjanje Ebu-Ismaila je van teme ove knjige ali smo ga spomenuli kako bismo skrenuli pažnju na razliku između njega i pravog šejhu-l-islama Ebu-Osmana čiju biografiju sada pišemo. Vratimo se njegovoj biografiji..."


(Es-Subki, Tadžuddin, Tabekatu-š-šafi'ijjeti-l-kubra, 271-273/4, Daru ihjai-l-kutubi-l-arebijjeh, Kairo, 1964. g.)


Priredio: Sami ef. Džeko


Dodatak: Potrebno je upozoriti naš narod da ovo nakaradno mudžessimsko (antropomorfističko) učenje slijede i šire većina današnjih kvazi-selefija (vehabija). Ovo učenje je daleko od islamkog vjerovanja u Allaha, dželleša'nuhu, koji nikome i ničemu nije sličan! Allah nas sačuvao ove sekte i njihovih kufrijata. Amin.

251 views

Recent Posts

See All
bottom of page