top of page

Hafiz dr. Safvet ef. Halilovic - O imamima ehli sunneta vel dzemaata, Ebu Mensur el-Maturidiju i Ebu


Prof. dr. hfz. Safvet ef. Halilović, hafizahullah, u Takvimu za 2018. miladijsku godinu, od dva velika imama ehli sunneta vel dzemaata, imamu upute, hazreti Ebu Mensur el-Maturidiju te velikom imamu Ebu'l-Hasan el-Eš'ariju, o ehli sunnetskoj eš‘arijsko-maturidijskoj akaidskoj školi te ispravnost vjerovanja bosanskohercegovačkih muslimana kaže:

Već je kazano da su muslimani ovog podneblja u pogledu vjerovanja (akide) sljedbenici glavnog toka islama (ehli-sunnet), odnosno akaidskog pravca čiji je utemeljitelj veliki islamski učenjak Ebu Mensur El-Maturidi (umro 333. god. po H.). Oni koji negiraju ovaj pravac su pripadnici određenih sekti koje su nastajale u različitim epohama, kako u klasičnom tako i u savremenom dobu, a koje su uvijek bile u sprezi s onim tendencijama koje žele oslabiti muslimane i razbiti njihovo jedinstvo. S takvima jednostavno ne vrijedi raspravljati, jer imam el-Maturidi, uz imama el-Eš‘arija, predvodi plejadu najvećih islamskih autoriteta koji su ponos muslimanskog ummeta i koji su odbranili islam od raznih nasrtaja i devijacija tokom povijesti.

Dovoljno je prisjetiti se da su ovu dvojicu ucenjaka, El-Maturidija i El-Es'arija, u akaidskim pitanjima slijedili velikani ovog ummeta, kao sto su:

Ebu Bekr el- Bakilani (umro 403.god. po H.),

Ebu Ishak el- Isfraini (418),

El- Bejheki (458),

El- Dzuvejni (478),

Ebu Hamid el- Gazali (505),

Ibn Rusd el- Dzedd (520),

Ibn Asakir (571),

Fahruddin er- Razi (606),

El- Amidi (631),

El - Izz ibn Abdusselam (660),

En- Nevevi (676),

El- Bejdavi (691),

Ibn Dekik el- Id (702),

Ibn Dzema'a (733),

Tekijjuddin es- Subki (756),

Tadzuddin es- Subki (771),

El- Bulkini (805),

Zejnuddin el- Iraki (806),

Ibn Haldun (808),

Ibn Hadzer el- Askalani (852),

Bedruddin el- Ajni (855),

Es- Sehavi (902),

Es- Sujuti (911),

El- Kastalani (923),

Hasan-Kjafi el- Akhisari, tj.Hasan Kjafija Pruscak (1025),

Muhammed Zahid el- Kevseri (1371),

i mnogi drugi ucenjaci."

Sumnjati u ispravnost vjerovanja (akide) ovih velikana znači rušiti islam u cijelosti. Upravo zbog toga je opasno dovoditi u sumnju ispravnost vjerovanja bosanskohercegovačkih muslimana jer su oni baštinici glavnog toka islama. Oni koji dovode u sumnju ispravnost njihovog vjerovanja zapravo direktno rade na slabljenju muslimana ovog podneblja i, kao takvi, predstavljaju remetilački i rušilački faktor čije djelovanje treba suzbijati i na njega ukazivati.

(Takvim, IZ BiH, 2018. g., strana 35-36.)

105 views
bottom of page