top of page

Izgradnja lađe prema Božjem naređenju: Pouka iz priče o Nuhu i pejgamberima



Iz knjige “Sedmologija-ezoterijska tajnovitost sedmice“


Knjigu u elektronskom formatu možete kupiti u e-trgovini.


Kada je došlo vrijeme tufanu, dođe Džebrail alejhisselam i pouči Nuha alejhisselam kako da isteše daske za lađu. Obavijesti ga još o danu kada je Allah Uzvišeni naredio da počne praviti lađu.


وَاصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْيُنِنَا وَوَحْيِنَا


I gradi lađu pred Nama i po Našem nadahnuću…[1]


„Kako da pravim lađu?“, upita, a Džebrail odgovori: „Isteši stotinu dvadeset i četiri hiljade dasaka. Svaka daska će nositi ime jednog pejgambera.“ Nuh reče: „Ja ne znam sva imena“, a Allah Uzvišeni objavi:


„O Nuh, tesanje dasaka je od tebe, a imena pejgambera su od Mene.“


Nuh je počeo tesati, kad na prvoj dasci se pojavi ime Adema alejhisselam, na drugoj Šita alejhisselam, na trećoj ime Idrisa alejhisselam, na četvrtoj Nuha alejhisselam, i tako, koju dasku bi tesao pojavljivalo bi se ime jednog pejgambera sve dok se na posljednjoj nije pojavilo ime Muhammeda alejhisselam.


Tada se spusti Džibril alejhisselam i reče:


„O Nuh, sada je tvoja lađa potpuna. Pojavilo se ime Muhammedovo na lađi a On je Pečat vjerovjesnika, Ukras čistih, Svjetiljka svih evlija.“


Zatim mu je Allah Uzvišeni naredio da uzme klinova koliko je dasaka, na svakom klinu je ime jednog pejgambera, i da tim klinovima sastavlja daske.


Nevjernici su pored njega prolazili i ismijavali se, kao što Allah dž.š. kaže:


وَيَصْنَعُ الْفُلْكَ وَكُلَّمَا مَرَّ عَلَيْهِ مَلَأٌ مِنْ قَوْمِهِ سَخِرُوا مِنْهُ


I on je gradio lađu. I kad god bi pored njega prolazile glavešine naroda njegova, rugale bi mu se.[2]


U drugoj predaji stoji da su Nuhu nedostajale još četiri daske, a onda mu Džibril reče da mu Allah naređuje da isteše te četiri daske. “Svaka će nositi po jedno ime od ashaba Moga Miljenika i Izabranika Muhammeda alejhisselam, zato što oni imaju pejgamberski položaj kod Mene.”


Išaret:


Kada se pojavi ime Moga Miljenika i njegovih ashaba tek tada će oni na lađi biti spašeni od tufana i potopa, a kada se pojavi ljubav prema Mustafi alejhisselam i njegovim ashabima u srcima vjernika, nema sumnje da će tek tada biti spašeni od vatre i patnje.


Knjigu u elektronskom formatu možete kupiti u e-trgovini.


[1] Hud 37

[2] Hud 38

79 views
bottom of page