top of page

Neispravnost teorije: Čestitanje praznika je priznavanje vjere!


U tumačenju 61. ajeta sure Ali Imran Ibn-Kesir između ostalog navodi događaj o dolasku delegacije hrišćana iz Nedžrana u džamiju Allahovog Poslanika:


„Došli su u Medinu kod Allahovog Poslanika, a.s. Ušli su u njegovu džamiju dok je on klanjao ikindiju. Na njima su bile svešteničke odore i ogrtači koji su ih činili lijepim poput ljudi Benu-l-Haris b. Ka'ba. Kaže: Oni od ashaba koji su ih vidjeli su rekli: „Poslije njih nismo vidjeli delegaciju poput njih. Nastupilo im je vrijeme njihove molitve, pa su ustali u džamiji Allahovog Poslanika da je obave, pa je Poslanik, a.s., rekao: „Pustite ih!" Zatim su obavili molitvu okrenuti ka istoku..."


(Ibn-Kesir, Tefsiru-l-kur'ani-l-azim, 480/1, Ihjau-t-turasi-l-islami, Kuvajt, Prvo izdanje, 1996. g.)


Poslanik, a.s., je, prema ovome, dozvolio hrišćanskim sveštenicima da obave molitvu u njegovoj džamiji, što otvara mogućnost za brojna pitanja:


- Da li je Poslanikova, a.s., dozvola hrišćanskim sveštenicima da obave molitvu upućenu Svetom trojstvu (Ocu, Sinu i Svetom duhu) potvrda njihovog vjerovanja? Ako kažete da onaj koji čestita hrišćanski praznik priznaje njihovu vjeru, onda i onaj koji im odobrava molitvu Trojici u džamiji isto tako priznaje njihovu vjeru!


- Da li je Poslanik, a.s., zadovoljan da se Bogu pripisuje dijete pa dozvoljava da se hrišćani mole takvom Bogu u njegovoj džamiji?


- Da li je Poslanik, a.s., zadovoljan da se Bogu pripisuje majka - Bogorodica, pa im je sa takvim ubjeđenjem dozvolio da obave molitvu u njegovoj džamiji?


- Da li je Poslanik, a.s., zadovoljan da se vjeruje u božije raspeće pa im je dozvolio da sa takvim ubjeđenjem obavljaju molitvu u njegovoj džamiji?


Ukoliko čestitanje praznika izjednačimo sa priznavanjem vjere, onda i dozvoljavanje molitve moramo izjednačiti sa priznavanjem vjere, što će na kraju, prema toj metodologiji, dovesti do proglašavanja samog Poslanika, a.s., nevjernikom!


Sami ef. Džeko

195 views

Recent Posts

See All
bottom of page