top of page

Zašto sadekatu-l-fitr dajemo u novcu, a ne u hrani?!



• Poslanik, alejhi-s-selam, je propisao sadekatu-l-fitr sa' hurmi ili ječma. (Ebu-Davud, Sunen, 20/5)


• Ashabi, radijallahu anhum, su na to dodali sir i groždice, ne obaziruci se na vrste hrane u kojima je Poslanik, alejhi-s-selam, izdvajao svoj sadekatu-l-fitr. ( El-Bu hari, Sahih, 634/2)


• Muavija, radijallahu anhu je na to dodao pšenicu. (EI-Buhari, Sahih, hadis br. 1508) U tome ga je slijedila grupa ashaba. Smatrao je da je pola sa'a šamske pšenice koja se raširila kao hrana u njegovo vrijeme jednaka sa'u hurmi po vrijednosti.


• Omer b. Abdulaziz, radijallahu anhu, je izdvajao sadekatu-l-fitru u novcu, u vrijednosti propisane količine hrane za sadekatu-l-fitr. To mu nije negirao niko od ashaba, niti tabi'ina. Kaže tabi'in Ebu-Ishak es-Sebi'i, radijallahu anhu: “Zatekao sam ih kako daju ramazansku sadaku (vitrove) dirheme u vrijednosti hrane." (lbn-Ebi-Sejbe, Musannef, hadis br. 10371)


U vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije postojala novcanica koja je bila jednaka vrijednosti sadekatu-l-fitra, ili na osnovu koje se mogao izdvojiti sadekatu-l-fitr. U njegovo vrijeme većina trgovine se obavljala u vidu robne razmjene.


Jedan dio trgovine se vršio novcem koji je bio prisutan medu Arapima u to vrijeme, a to su sasanidski srebrni dirhem, koji je vrijedio 1/12 bizantijskog zlatnog dinara, bizantijski zlatni dinar i bizantijski broznani fils. Vrijednost bizantijskog zlatnog dinara je bila tolika da su se za njega mogle kupiti dvije ovce. Od Urve el-Barikija, radijallahu anhu, se prenosi da je rekao:


,,Poslanik, alejhi-s-selam, mi je dao dinar da mu kupim ovcu, pa sam mu kupio dvije ovce. Jednu sam onda prodao za dinar, pa sam Poslaniku, alejhi-s-selam, doveo ovcu, i donio dinar. Pa mu je ispričao šta je uradio, a on mu je rekao: “Allah ti podario bereketa u ugovorima tvojih ruku." (Et-Tirmizi, el-Dami', hadis br. 1258, Daru-I-garbi-l-islami) 


U vrijeme Abdu-l-Melik b. Mervana (vladao od 26. do 86. h.g.) proizvedene su prve muslimanske kovanice koje su se raširile za vrijeme Omer b. Abdu-l-Aziza. Trgovina se sve više obavljala razmjenom robe za novac, te je potreba za novcem porasla. lz tog razloga su učenjaci dozvolili izdvajanje sadekatu-l-fitra u novcu umjesto u hrani.

 

“A dirhemi su bolji od brašna, kako se prenosi od Ebu-Jusufa (učenik Ebu Hanife) , radijallahu anhu." (El­-Merginani, el-Hidaja, 237/2, Daru-l-Kur'an, Karači, 1417. h.g.)


Sami ef. Džeko

122 views

Recent Posts

See All
bottom of page