top of page

Hazreti Ali: Neki ovog ummeta će se vratiti u kufr…!

Updated: Feb 12



Ibnul Mu’allim el-Kurašijj, r.a., prenosi u svojoj knjizi Nedžmul Muhtedi ve Redžmul Mu’tedi, da je imam ‘Ali Ibn Ebi Talib, r.a., rekao:


„Neki ovog ummeta će se vratiti u kufr (nevjerovanje) kada se približi Sudnji dan." Neki čovjek je upitao: „O vođo pravovjernih, u čemu je njihovo nevjerovanje (kufr)? Da li zbog toga što su nešto izmislili, ili zbog toga što su nešto porekli?" ‘Ali, r.a., je odgovorio: „Zbog poricanja. Oni poriču svog Stvoritelja; kažu da mu se pripisuje tijelo i udovi!”


U današnje vrijeme ovo vjerovanje, koje je poznato kao mudžessimska akida, uglavnom slijede sljedbenici vehabijske sekte. Ovo učenje je zastupao i njihov imam i uzor kojeg slijepo slijede, poznati mudžessim koji mnogo puta bivao osuđivan na kaznu zatvora radi svojih blasfemičnih stavova, Tekijjuddin el-Harrani ibn Tejmijje.


سَيَرجِعُ قَومٌ مِن هَذِهِ الاُمّةِ عِندَ اقتِرَابِ السَاعَةِ كُفَارَا .فَقَالَ رَجُلٌ: يا امِيرَ المُؤمِنِين كُفرُهُم بِمَاذَا أبالإحداثِ أم بِالإنكَار .فَقَال: بَل بِلإنكَار يُنكِرُونَ خَالِقَهُم فَيَصِفُونَهُ بِلجِسمِ والأعضَاء]


127 views

Recent Posts

See All
bottom of page