top of page

Mehmed Ali ef. Ćerimović


Hafiz, kadija, muderris, fekih - Mehmed Ali ef. Ćerimović


PORIJEKLO


Hafiz Mehmed Ali-ef. Ćerimović je rođen 1872. godine u Ljubuškom koje je dalo razmjerno najveći broj kadija (šerijatskih sudija) u BiH u vrijeme postojanja Šerijatske sudačke škole u Sarajevu.


OBRAZOVANJE


Početno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu pred Muhammedom ef. Ibruljem, gdje je pohađao mekteb i nekoliko razreda mjesne medrese. Potom je završio ruždijju i nekoliko godina medrese u Mostaru pred istaknutim mostarskim muderrisom i alimom hadži Salihom ef. Alajbegovićem, koji je u to vrijeme bio među prvim borcima pokreta za vjersko-prosvjetnu autonomiju kojeg je vodio Ali Fehmi ef. Džabić.


Nakon toga upisao se na Šerijatsku sudačku školu u Sarajevu koju je s uspjehom završio u junu 1896. godine.


Pripadao je petoj generaciji njenih svršenika koju su još sačinjavali:


• Hafiz Abdullah Ajni-ef. Bušatlić

• Rasim ef. Čohadžić

• h. Salih ef. Egrić

• Hifzi ef. Muftić

• Haki ef. Pitić

• Hadži- Hafiz Ibrahim ef. Redžić.


Neki od njih bili su članovi Hodžinske izborne kurije (najvišeg izbornog i nadležnog tijela u IZ u njihovo vrijeme), neki članovi Vakufsko-mearifskog sabora, a neki jednog i drugog tijela. Muftić i Ćerimović su bili i članovi Ulema medžlisa.



PROFESIONALNI ANGAŽMAN


Odmah po završetku školovanja primljen je za pripravnika pri Sreskom šerijatskom sudu u Mostaru gdje je proveo nešto više od godinu dana. Nakon što je položio državni stručni ispit za šerijatskog sudiju (#kadiju) u Ulema medžlisu u Sarajevu, 1898. godine primljen je za kadiju u Bileći gdje je ostao do novembra 1901. godine, kada je premješten u Ljubinje. Tu ostaje punih 12. godina da bi u septembru 1913. godine bio premješten u Bijeljinu. U oktobru 1921. godine prelazi u Šerijatski sud (#kadiluk) u Travniku, a decembra 1926. godine biva premješten u Sreski šerijatski sud u Sarajevu gdje ostaje do septembra 1935. godine, kada je sa navršenih četrdeset godina kadijske službe penzioniran.


Ovdje je potrebno napomenuti da je Ćerimović bio prva osoba koja je obavljala funkciju FETVA-i-EMINA (sve do svoje smrti) nakon njenog uvođenja Ustavom IZ Kraljevine Jugoslavije 1936. godine.


Ćerimović je nekoliko godina honorarno predavao šerijatsko nasljedno i vakufsko pravo na Višoj islamskoj šerijatsko-teološkoj školi u Sarajevu.


Hafiz Ćerimović je, radeći kao kadija i fetvai emin te pišući radove na teme iz šerijatskog prava (fikha), za svoga života objedinio je iskustva šerijatsko-pravne prakse i teorije (usula). Pored toga, obavljajući funkcije predsjednika Ulema medžlisa u Sarajevu i Organizacije Ilmijje Krlj. Jugoslavije “El-Hidaje” pokazao je na djelu svoje organizatorske sposobnosti. Hfz. Ćerimović se smatra jednim od najznačajnijih interpretatora šerijatskog prava (fikha) u BiH u prvoj polovini 20. stoljeća.



Hafiz Mehmed Ali-ef. Ćerimović je umro 2.3.1943. godine, u Sarajevu. Ukopan je u mezarju na Grličića brdu.


(Doprinos Mehmeda Ali-ef. Ćerimovića šerijatsko-pravnoj nauci u Bosni i Hercegovini; autor: Nedim Begović)

63 views

Recent Posts

See All
bottom of page