top of page

Neki od mnogih kontraverznih stavova poznatog novotara u akaidu ibn Tejmijje Harranija

Updated: Oct 27, 2023


Prenosi Ibn Betutah u “Rihleh” na 95. stranici sa senedom do Ebul Hasena Ali Dimeškija a on od svoga oca da je rekao: “Sjedili smo u medžlisu ibn Tejmijje u Emevijskoj dzamiji pa je govorio i oporučivao narodu zatim je spomenuo ajet o istivau i rekao: “Allah se uzdigao iznad Arša kao što se ja uzdižem sa ove stolice sada.” Pa su ljudi nasrnuli na njega i zbacili ga sa stolice udarajući ga rukama i papučama a zatim ga odveli šerijatskom sudiji.” (Rihleh, Ibn Betuta, 95. str.; Ed Durerul Kamineh, Ibn Hadžer, 1/ 154) Ovu predaju potvrđuju riječi Ibn Tejmijje koje spominje u Minhadžu sunneh 1/264. i 2/ 26, zatim njegove knjige “El Muvafekat” 2/ 504 i Medžmu”ul fetava 5/ 527. Kaže Ibn Tejmijje: “Niko od učenjaka nije rekao da Allah, dž.š., nije ograničen i da nije tijelo niti je iko rekao da je negiranje tjelesnosti Allaha nužna stvar, nasuprot, većina kaže da je pripisivanje Allahu tijela obavezujuće.” (Bejan Telbisil Džehmijje, Ibn Tejmijje, 2/ 174 34 Te’sis fir Reddi ‘ala Esasi Takdis, Ibn Tejmijje, 1/5) Kaže Ibn Kajjim el-Dževzijje tumačeći 79. Ajet sure el-Isra (Gospodar tvoj će ti na onom svijetu hvale dostojno mjesto darovati.): “Allah će ga staviti da sjedi zajedno sa Njim na Aršu.” (Idžtimau Džujusil Islamijje, Ibn Kajjim el-Dzževzijje, str. 148) Kaže Ibn Kajjim el-Dževzijje: “Isteva- pomjerio se Allah iz nižeg na više mjesto pomjeranjem koje čine tijela kada se premještaju sa mjesta na mjesto.” (Kasidetu Nunijje, Ibn Kajjim el Dževzijje) Kaže Ibn Kajjim el-Dževzijje: “Allah je ograničen sa šest strana koje su njegovi bokovi koje ne zna niko osim On.” I kaže: “Allah će staviti Muhammeda da sjedi pored Njega na aršu na Sudnjem danu.” (Bedai’u Fevaid, Ibn Kajjim, 4/ 841)

A rekao je alim ehli sunneta vel džema'ata, imam Ahmed ibn Salameh Ebu Džafer et-Tahavi, rođen 237. godine po hidžri, autor je poznatog djela iz akaida pod nazivom el-Akidetut-Tahavijjeh, u kojem napominje da je sadržaj knjige objašnjenje akide (vjerovanja) ehli sunneta vel-džema'ata, a to je akida tabiina, imama Ebu Hanife, i njegova dva velika učenika, koji su takodjer bili apsolutni mudztehidi: imama Ebu Jusufa el-Kadija i imama Muhammeda ibn el-Hasana eš-Šejbanija i drugih:


"Allah je apsolutno čist od svih granica, krajnosti, strana, organa i pomagala. Šest strana Ga ne sadrže, jer se one pripisuju svim stvorenim stvarima."

Rekao je ibn Tejmijje:


"Muhammed, Allahov poslanik, će se sjediti pored Gospodara na Njegovu tronu." (Ibn Tejmijje, Majmu‘ al-Fatawa - Mufassal al-I‘tiqad – “Specifics of Belief” – 4:374)

A rekao je alim ehli sunneta vel džema'ata, šejhul islam, Zahid el-Kevseri el-Hanefi, rahmetullahi alejh:


"Ko god zamišlja da naš Gospodar sjedi na tronu i ostavlja prostor na Njegovoj strani za Njegovog Poslanika da sjedi, slijedi kršćane koji drže da je 'Isa podignut na nebo da sjedi pored oca. - Allah (s.v.t). je cist od partnerstva kojeg mu pripisuju!" (al-Kawthari, Maqalat str. 358) Navedeni stavovi pseudo-selefijskih / vehabijskih autoriteta kose se sa učenjem ehli sunneta vel džemaata, uleme selefa i halefa. Islamsko vjerovanje nije vjerovanje u božanstvo koje je ograničeno, manjkavo, koje sjedi na nekakvoj stolici prekrštenih nogu i koje će staviti Muhammeda, a.s., da sjedi pored njega, niti ga poredi sa ljudima i stvorenjima!

833 views

Recent Posts

See All
bottom of page