top of page

HUTBA: Pravdom državu čuvajmo!



Pravdom državu čuvajmo!


Neizmjerna hvala Svemilosnom Stvoritelju, koji vlast daruje kome hoće, a oduzima je od koga hoće. Najljepši salavati i selami neka su časnom Poslaniku, Muhammedu miljeniku, njegovoj časnoj porodici, čestitim ashabima i svim iskrenim muslimanima.


Poštovana braćo!


Danas 4. redžeba 1441. g. po H, hutbu sam naslovio riječima: ''Pravdom državu čuvajmo!'' Sutra i prekosutra ako Bog da ćemo obilježiti 'Dan nezavisnosti'. Navršava se punih 28 godina od referenduma, kojim su građani ove zemlje odlučili, da naša domovina ponovo, nakon što je stotinama godina bila u sastavu nekoliko carstava i država, bude samostalna i nezavisna država. Referendum je bio jedan od pravnih uslova da državu dobijemo, ali nažalost nedovoljan. Državu nismo dobili na papiru. Ova država skupo je plaćena. Za nju se valjalo boriti, i njenu samostalnost znojem gazija i krvlju šehida platiti. To nikada ne smijemo zaboraviti! Građani ove države, tada su svijetu posvjedočili, kako se država voli i brani. Nažalost, 25 godina nakon hrabre i izuzetne borbe za državu, često se pitam, da li smo i da li danas znamo na pravi način braniti i državu graditi!?


'Dan nezavisnosti' trebao bi nas podsjetiti upravo na to; kako smo državu dobili, kako smo je branili, i da sami sebe u oči pogledamo i upitamo – kako je danas čuvamo i gradimo!?


A kako se u miru država najbolje čuva i brani!? Pravdom braćo! Država ima nekoliko temelja, ali je pravda njen najjači temelj i garant opstanka. Nimalo slučajno, svakog petka u toku hutbe, citira se 70. ajet sure Nahl: ''Bog naređuje pravednost, dobročinstvo i darivanje bližnjima, a zabranjuje razvrat, nevaljalštine i nasilje – savjetuje vas kako biste se prisjećali.''

Uzrok propasti država, nisu njeni dušmani, oni su samo sredstvo. Istinski uzrok je nepravda – zulum, koji se u državi raširi. Zato se država najbolje pravdom brani i gradi! Allah dž.š., je Sebi, iako je Apsolutni Gospodar i Stvoritelj, zulum – nepravdu zabranio, pa kako da je drugome dopusti!? Nepravda rane duši nanosi, zato najviše boli.


Pravda se ostvaruje kroz pravedne, objektivne, za sve građane važeće zakone. Zakone koji nemaju oči i koji jednako važe za skromne siromahe, ohole bogataše, njihove usiljene sinove i umišljne vlastodršce. Zakone čiji je cilj uspostava pravde i zaštita onog što jeste istinsko dobro, a ne kroz zakone iza kojih nečiji interes čuči.


Pravda se provodi preko organa i institucija, u kojima rade sposobni a ne samo poslušni i podobni, znani a ne samozvani, kompetentni i kompletni ljudi, svjesni da ono što rade nije samo posao - nego misija.


Najodgovorniji za pravdu i nepravdu u državi i društvu su učenjaci, vjerski i svjetski, tj. akademska zajednica, i oni koji vlast obnašaju. Učenjaci treba da obrazuju i odgajaju ljude, i time grade čovjeka, a onda takav čovjek gradi i čuva državu. Oni koji vlast izvršavaju, provode zakone i upravljaju institucijama koje su za pravdu zadužene. Svaka zloupotreba zakona ili položaja velika je nepravda. Pored njih odgovoran je i svaki građanin. Svako je odgovoran onoliko koliko je slobodan, sposoban i kolike su mu mogućnosti.


Muhammed a.s., kazivao je ashabima da ga je osijedila, tj. u velike brige bacila, sura Hud, posebno 112. i 113. ajet, u kome se naređuje da ustrajan bude, on i vjernici, i da nikada, ama baš nikada, ne budu na strani onih koji zulum-nepravdu čine. Nepravda uzrokuje vatru koja će pržiti, ne samo one koji je čine, koji je opravdavaju, nego i one koji je nijemo posmatraju. Zato je Poslanik kazivao: ''Pomozite zalimu i mazlumu!'' Kad su ashabi kazali da im je jasno kako pomoći mazlumu (opespravljenom), ali kako zalimu, on je odgovorio: 'Spriječite ga da čini nepravdu!''

Želim na kraju spomenuti mudru hikaju koja kazuje, kako je jedan turski sultan nakon gradnje zidina oko utvrđenja Konje, zamolio šejha Behauddina Veleda da obiđe utvrđenje i dadne svoje mišljenje i ocijeni njegov rad.

Učitelj mu reče: "Sagradio si lijepo utvrđenje da bi otvorio sigurne puteve i napravio prepreku neprijateljskoj konjici. Ali, šta to može učiniti protiv strijela - dova potlačenih i obespravljenih, koje prolaze kroz sto hiljada utvrđenja, kula, bedema i zidina. Te dove (ja bih dodao – uzdasi obespravljenih) ruše čitav jedan svijet koji je uspostavljen na zulumu i nepravdi."


Onda je proučio dovu: "O Allahu, učini da ovaj Sultan podigne tvrđave pravde, dobra i formira vojsku Tebi iskreni robova koji će Te moliti, Tebe se bojati i Tvog se Zakona držati."

Na kraju reče Sultanu: "Ovo (tj. tvrđave pravde i sposobni odani ljudi) će za tebe biti bolje od od hiljada neosvojivih bedema. Od ovoga ovisi sigurnost svijeta, opstanak države i spas naroda!"


Poštovana braćo opet ponavljam, državu smo znojem gazija i krvlju šehida platili, i ona cijene nema. Ali danas i ubuduće, ovdje i svugdje, pravdom je čuvajmo!

Molim Svemilosnog Allaha dž.š. da nam u tome pomogne!


Zenica, 28.2. 2020. g.

Hfz. Fahir ef. Arnaut

141 views

Recent Posts

See All
bottom of page