top of page

HUTBA: Namaz u džematu


Sa zalaskom sunca nastupa/io je petak, a

petak je vrijeme za Mostarsku poruku


Što vam je IMAM sam u džamiji!


Mostarska poruka, petak, 23.rebiu-l-ahir, 1444.h.g./ 18.11.2022.g.


Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!


''…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.''(Ez-Zarijat, 55.)


Podsjećam sebe i vas da sam u prošloj poruci govorio na temu: Samo i jedino dobro svijet mijenja!


Danas ću govoriti o još jednom bitnom načelu, na kojem moramo mnogo raditi ako želimo sebe i svoje najbliže sačuvati, a to je: namaz u džematu i to kroz temu: Što vam je IMAM sam u džamiji!


Kao što rekoh u prošloj poruci govorio sam o dobru kao jedinom faktoru koji svijet mijenja na bolje. A namaz je najbolje i najvrjednije dobro.


Namaz je stub, temelj i osnova vjere.


Ko klanja namaz taj čuva vjeru, dok onaj ko ne klanja ruši vjeru.


Treba znati i kazati da namaz samo dobro čovjeku, a da je šejtanu najteže dok čovjek klanja namaz.

Također, treba znati i kazati da su šejtanu najdraži oni koji neklanjaju, a još se i ismijavaju s onima koji klanjaju.


Pored toga namaz pomaže nama da budemo još čvršći, a u isto vrijeme Allahu draži, dok s druge strane šejtana još više rastužimo, i od sebe ga udaljimo, ako namaz klanjamo u džematu.


Vjerujem da većina vas koji moje objave pratite i čitate da je namaz u džematu koji se klanja bolji i vrijedniji za 25 ili 27 puta.


Ali, kada o ovome govorimo, onda je jako primjetno da mnogi Bosanci i Hercegovci, pa i drugi sa ovog govornog područja, baš imaju dva uha, a ne samo to nego im je i promaha u ušima, što potvrđuju i naše više prazne nego pune džamije gotovo na svim namazima.


Nije onda čudo što je onoliko kuća pogorjelo u našoj domovini i drugim krajevima našeg okruženja koje muslimani nastanjuju.


Kao da se prijetnja ili zla slutnja Muhammeda, alejhisselam, obistinila kada je kazao:


„Želio sam da ostavim nekoga da klanja namaz kao imam, a potom da obiđem kuće s ljudima koji bi nosili naramke drva i da spalim kuće onih koji su čuli ezan, a nisu došli u džemat.“


Eto vidite, sada nam može biti jasno zašto su pogorjele mnoge kuće i stanovi, a Bogami i džamije, što je posljedica našeg nemara, lijenosti, tvrdoglavosti, a Bogami i slabe vjere.


Druga od štetnih i loših posljedica neobavljanja namaza u džematu jeste licemjerstvo, a za licemjere su namijenjene najveće dubine džehennemske.


Zato Muhammed, alejhisselam, podsjećajući upozorava kada kaže:


„Licemjerima je najteže klanjati jaciju i sabah namaz, a kada bi znali kolika je nagrada za to dolazili bi u džemat, makar i pužući.“


Treća od štetnih i loših posljedica neobavljanja namaza u džematu jeste i ta da onda čovjek lakše izostavi namaz u potpunosti.


Na takvo što upućuje tumačenje ili tefsir jednog kur'anskog ajeta: „...pa teško onda klanjačima, onima koji na svoj namaz zaboravljaju...! (El-Maun, 4-5)


S druge strane o vrijednosti klanjanja namaza u džematu u džamiji dovoljno je onima koji razuma imaju spomenuti samo dvije izreke Muhammeda, alejhisselam.


U prvoj on odvraća članove jedne porodice, potomke Mesleme, da se nasele okolo džamije Muhammeda, alejhisselam, kako bi mogli svaki namaz klanjati u džamiji, pa im kaže: „Ostanite tamo u svojim kućama, a pisat će vam se dobra djela za vaše korake koje načinite do džamije.“

Dakle, nije im rekao neka vas i ne morate dolaziti u džamiju, nego im ukazuje na to da za svaki korak koji načine na putu do džamije imat će sevape ili dobro.


U drugoj izreci Muhammed, alejhisselam, je rekao:


„Ko u džematu klanja 40 dana i ne promaši niti jedan rekjat, Allah mu upiše dvije poštede ili zaštite: poštedu ili zaštitu od džehennema, i poštedu ili zaštitu od licemjerstva.“


Zato draga braćo i sestre, čuvajte sebe i svoje porodice od vatre klanjajući namaz.


Osigurajte svoje kuće i stanove od vatre klanjajući ga u džamiji u džematu, jer ćete pored toga, time uzeti ili osigurati sebi zaštitu od džehennema i licemjrestva, brisat ćete svoje male grijehe, ali i sticati dobra djela.


Nedozvolite da nam džamije budu prazne niti na jednom vaktu, nemojte ih ponižavati time što ćete pored njih proći a da nesvratite da u njima klanjate.

Nedajte da vam imam sam klanja u džamiji, a posebno sabah namaz.


Molim Uzvišenog Allaha da mi budemo od onih koji redovno klanjaju namaz, i to u džematu, da sačuva od vatre nas, našu djecu i žene, kao i naši imovinu.


Molim Uzvišenog Allaha da budemo od onih koji poruku primaju i u životu je primjenjuju. Amin!


Nazif ef. Garib

122 views

Recent Posts

See All
bottom of page