top of page

HUTBA: Isra i miradž


Naš Isra i Miradž


Neizmjerna hvala Stvoritelju, koji Svoga časnog roba, u jednom času noći, prevede iz Hrama časnog u Hram daleki!


Najljepši salavati i selami neka su plemenitom Poslaniku, Muhammedu Miljeniku, koga Svemilosni odlikova darom Isra i Miradža. Salavati i selami neka su njegovoj časnoj porodici, čestitim ashabima i svim iskrenim muslimanima.

Poštovana braćo!


Ovih dana časnog mjeseca redžeba, sjećamo se Isra i Miradža plemenitog Poslanika, prvaka roda Ademova. Vjerujemo da je Allah Adema stvorio, ruh mu udahnuo, u Džennutu ga nastanio. Vjerujemo da je Ibrahima za prijatelja uzeo, sa Musaom na brdu Sinaj razgovarao, Isa'a svojom riječju i Ruhom nazvao. Ali samo Muhammeda je, darom Isra i Miradža počastio, Svojim habibom – miljenikom nazvao.


Isra Allahovog Miljenika, bilo je putovanje od Hrama časnog do Hrama dalekog. Njegov miradž je uzdignuće do stepena, gdje ni jedno stvorenje Božije, kročilo nije. Tom prilikom vidio je najveća znamenja Gospodara svoga! Takav Isra i takav Miradž, niko više doživjeti neće. Ali svako od nas, ima priliku da doživi svoj Isra i svoj Miradž. A šta je to naš Isra i naš Miradž!? Naš Isra je naš životni put. Ako Pravim putem hodimo, putem koga su utabali najčasniji Allahovi robovi – poslanici, možemo očekivati i svoj Miradž – uzdignuće, tj. Božiju blizinu i najveće deredže. Samo onaj ko hodi putem tih časnih Allahovih robova, čija je kruna Muhammed a.s., može svoj miradž doživjeti. A on, i svi oni, koje je Poslanik imao čast i priliku tu mubarek noć i vidjeti, učili su ljude, kako se Bogu približava, i kako se Njegova milost zaslužuje. Te vječne istine, naglašene su Kur'anom, a nalazimo ih u časnim ajetima, od kojih ovaj put spominjemo ajete sure Taha i Mudžadele:


''a one koji pred Njega iziđu kao vjernici, a koji su dobra djela činili – njih sve čekaju visoki stepeni,'' (Taha, 75.)


''Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. – A Allah dobro zna ono što radite.'' (Mudžadele, 58.)


Iman – istinsko vjerovanje, ilum – istinsko znanje a ne prazno zvanje, i amelu-ssalihat – iskrena u ime Allaha učinjena dobra djela, vode nas ka najvećim deredžama – stepenima, tj. našem miradžu.

Zapamtimo dobro, da bez vjerovanja, znanja i požrtvovanja – nema uspjeha na ovom, niti onom svijetu! Kako bi doživjeli miradž, ukrasimo zato duše svoje imanom, umove svoje ilumom, a život svoj dobrim djelima!


Allaha dž.š., najiskrenije molim, da nam u tome pomogne!


Hafiz Fahir ef. Arnaut – 5.3. 2021.g. Osman Čelebijina džamija, Zenica.

140 views

Recent Posts

See All
bottom of page