top of page

Hadž i propuštene prilike?!



Petak je vrijeme za Mostarsku poruku


Hadž i propuštene prilike??!!


Mostarska poruka, petak, 10. Zul-hidždže 1441.h.g./ 31.07.2020.


Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!


''…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.'' (Ez-Zarijat, 55.)


Polazeći od gore spomenutih riječi Uzvišenog Allaha podsjećam sebe i vas da sam u prošloj poruci govorio na temu Neke od poruka iz hadisa na kojima počiva islam prema imamu Neveviju??!! - a kroz osvrt na trideset hadisa Poslanika s.a.v.s. na kojima počiva islam prema Imamu Neveviju.


Danas je prvi dan kurban bajrama. Danas je šejtan trebao biti najtužniji!

A jeli imao razloga da danas bude tužan? Ili se možda danas veseli?!

Možda nam primjer koji slijedi pomogne u odgovoru na ovu „dilemu“!?


Za nekog od čestitih prethodnika se prenosi da mu se Iblis jednom prilikom, u liku čovjeka, prikazao na Arefatu.


Bio je mršav i jadan, požutjelog lica, uplakanog oka, poguren u leđima. On ga je upitao: “Šta te tako rastužilo i rasplakalo?”


Iblis ili šejtan reče:


“Vidim hadžije kako su se posvetili obredima i Uzvišenom Allahu, a ne trgovini i dunjalučkim stvarima. To me čini žalosnim.”


Ponovo ga je upitao: “Zašto si tako mršav?” – pa je šejtan odgovorio: “Od hrzanja i njiske konjā na Allahovom putu. Da je to hrzanje i njiska na mom putu, više bih volio.”


“Zašto ti je takvo lice?” – upitao je šejtana, pa je on odgovorio: “Zbog toga što primjećujem koliko se ovi ljudi pomažu u pokornosti Uzvišenom Allahu. Da se pomažu u griješenju prema Njemu, to bi mi bilo draže.”


Zatim ga je čestit prethodnik upitao: “Šta ti je tako skrhalo leđa?” – pa je šejtan odgovorio: “Molba vjernika, u kojoj traže od Uzvišenog Allaha konačnu sreću i lijep završetak. Zato kažem: Teško meni! Ovaj čovjek će zadovoljiti Uzvišenog Allaha sa svojim dobrim djelima i svojom mudrošću i inteligencijom.“


A dan Arefata!? Iako je najodabraniji dan na ovom svijetu malo je bilo hadžija na Arefatu. Na tom mjestu je dova kabul i u tom danu je Poslanik s.a.v.s. obavio svoj Oprosni hadž, stajao je na tom časnom mjestu u trenutku kada mu je Uzvišeni Allah objavio: “...Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera...” (El-Ma'ide, 3.)


Bez stajanja (boravka) na Arefatu nema ni hadža!


Rekoh, prema vijestima jučer je bilo MALO hadžija na Arefatu. Zašto?! Probajmo se preispitati!


Na tom putu možda nam pomogne i sljedeće kazivanje: Prenosi se da je Vuhejb ibnul Verd El-Mekki rekao: “Dok sam jedne noći klanjao u ‘El-Hidžru’ (otvorenom polukružnom dijelu Kabe), između zida i zastora Kabe, čuo sam ove riječi: Žalim se Uzvišenom Allahu, i Tebi, o Džebraile, na ono što podnosim i trpim od onih koji čine tavaf oko mene – od njihovih ružnih misli, njihovog blebetanja i nepromišljena govora. Ako s tim ne prekinu, potresti ću se takvom tresnjom, da će se svaki kamen, ugrađen u mojim zidovima, vratiti na mjesto odakle je donesen.”


Naravno, ovdje je bitno osvrnuti se i na riječi Allaha Uzvišenog: „I izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi...“ (El-Enfal, 25.) – jer zbog čijeg ili čijih grijeha stotine hiljada Allahovih robova željnih susreta sa Kabom nisu mogli ostvariti svoju želju pitanje je koje trebamo probati razumijeti i o izlasku iz postojećeg stanja rješenje tražiti.

Da! Mi jesmo mala zajednica muslimana ovog govornog područja, ali nismo nevažni! Itekako smo važni!


I Hadis koji slijedi, a koji prenose članovi Ehli Bejta, vrijedan je za razmišljanje i samopreispitivanje. Možda se i u njemu krije odgovor na pitanje o sprečavanju dolaska na hadž stotina hiljada Allahovih robova. U Hadisu stoji:


“Kada dođe Ahiri zeman (predkijametski vakat), na hadž će ići četiri kategorije ljudi: vladari – radi razonode i provoda, bogataši – radi komercijale i profita, sirotinja – radi prošnje, učač Kur’ana (ulema) – radi reputacije i slave.”


A upravo zbog važnosti hadža, a posebno iskrenog pristupa hadžu, danas prvog dana kurban bajrama govorim o tome kako bi se OD DANAS POČELI PRIPREMATI oni koji imaju obavezu na hadž otići, ali i dodatnu želju oni koji su hadž već obavili, a ponovo otići na Ćabu žarku želju imaju!


Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao: “Ko umre, a ne obavi Hadž, neka umre, ako hoće, kao židov, ili, ako hoće, kao kršćanin.“


Hazreti Omer r.a.je rekao: “Hadžiji, kao i onome za koga se on moli, bit će oprošteno za ono što uradi tokom zul-hidždžeta, muharrema, safera i dvadeset dana rebiul-evvela.”


Dobri Prethodnici imali su običaj, da prilikom ispraćanja ratnīkā i dočeka hadžījā, da ih zagrle i poljube između očiju, moleći ih da za njih uče dove. To je trenutak u kojem su ovi (ratnici i hadžije) još uvijek čisti od grijeha.


Također, u predajama stoji da “Allahov dž.š. pogled prati stanovnike Zemlje svakog trenutka. Prvi na koje Allahov pogled padne – to su stanovnici Svetoga mjesta. Prvi na koje Njegov pogled padne su oni koji su u Mesdžidil Haramu. Koga Allah vidi da čini tavaf – oprosti mu, koga vidi da obavlja namaz – oprosti mu, koga vidi da stoji okrenut prema Kabi – oprosti mu.”


Hadžerul Esved je ljubio i hazreti Omer r.a. a zatim je rekao: “Znam da si kamen, ne možeš ni pomoći ni odmoći, da nisam vidio Poslanika s.a.v.s. da te ljubi, ne bih te poljubio.” Zatim je zaplakao, tako da su se čuli njegovi jecaji, okrenuo se iza sebe i vidio hazreti Aliju r.a.. Rekao mu je: “O oče Hasanov, ovo je mjesto gdje se suze prolijevaju i dove primaju.”

Hazreti Alija r.a. je tada rekao: “O vladaru pravovjernih, od ovog Kamena ima i šteta i korist.” “Kako?” – upita hazreti Omer r.a.

Hazreti Alija r.a. mu odgovori: “Uzvišeni Allah je svoj Ugovor, koji je prihvatilo Ademovo potomstvo, unio u Knjigu, čijim je sadržajem napunjen ovaj Kamen. On svjedoči vjerniku za vjernost (na Ugovor), a nevjerniku za odbacivanje iskonske obaveze. Zbog toga ljudi, dotičući i ljubeći Crni kamen, izgovaraju: Dragi Allahu, ovu obavezu izvršavamo vjerujući u Tebe, vjerujući u Tvoju Knjigu, ispunjavajući Tvoj Ugovor.”


Hadžija treba iskazati zadovoljstvo i sreću zbog onoga što je uložio i darovao tokom svoga hadža. Treba biti zadovoljan i zbog eventualnog gubitka ako ga zadesi, jer je i to jedan od išareta (znakova) da mu je hadž primljen, jer, i gubitak na hadžu, ima tretman ulaganja na Allahovom dž.š. putu, a svaki uložen dirhem na tom putu vrijedi sedam stotina puta više. Za svaku neprijatnost i gubitak na hadžu, hadžija će imati nagradu kod Uzvišenog Allaha ništa mu neće propasti. Isto tako, tvrdi neka ulema, ukoliko hadžija ostavi grijeh koji je prije činio, loše društvo zamijeni dobrim društvom, igru i zabavu zamijeni pobožnošću i zikirom, najbolji je znak da je njegov hadž primljen kod Uzvišenog Allaha.


Želja za obavljanjem hadža proizilazi iz spoznaje, da je Bejtullah Allahova dž.š. Kuća, da posjeta toj Kući znači posjetu Uzvišenom Allahu, da će mu ona omogućiti da sretne i vidi Uzvišenog Allaha u Vječnom Boravištu. Sa svojim ograničenim i prolaznim vidom na ovom svijetu čovjek nije u mogućnosti vidjeti Allaha dž.š. Ali, kada se tome oku, na Ahiretu, daruje besmrtnost, ono će biti sposobno vidjeti svoga Stvoritelja. Oko koje je željelo i gledalo Bejtullah, zaslužuje da vidi i gleda Stvoritelja Bejtullaha. Ovo se temelji na odluci i obećanju Plemenitog. Želja za susretom sa Allahom dž.š. svakako podstiče čovjeka da radi ono što ga vodi tome susretu. Onaj koji iskreno voli, teži svemu što je vezano za voljenog. Ako je Bejtullah vezan za Uzvišenog Allaha motiv hadžije je jasan, pored toga što će tražiti i druge nagrade koje su obećane.


Muhammed s.a.v.s. je rekao: “Hadž koji bude primljen kod Uzvišenog Allaha više vrijedi od dunjaluka i svega što je na njemu. Za primljen hadž nagrada je isključivo Džennet.“


Zbog toga, za hadž naredne godine valja se odmah pripremati! Nikakva dunjalučka dobra nisu vrijedna zbog kojih bi se hadž odgađao!

A ko nam može garantovati da ćemo imati sljedeću priliku za obaviti hadž?! Ova dešavanja neka nam budu opomena i podsjećanje!


Gospodaru, Tvojom milošću Te molimo nemoj nas kažnjavati zbog grijeha koje silnici između nas počiniše.


Gospodaru, Tvojom milošću Te molimo podari nam svjetlo koje će nas Pravim putem usmjeravati i olakšaj nam hod Pravim putem.

Gospodaru, ne dozvoli da svijetom vlada nasilje i zlo. Sačuvaj nas dove mazluma. Ukabuli naša dobra djela, pređi preko naših mahana i oprosti nam naše grijehe, da nas u džennet uvedeš i sjediniš sa našim roditeljima, djecom i dragim osobama. Amin!


Nazif ef Garib

75 views

Recent Posts

See All
bottom of page