top of page

Ebu-l-Jusr el-Bezdevi el-Maturidi: Odgovor na smutnje mudžessima (antropomorfista)


(Muhamed b. Muhamed. b. Abdulkerim b. Musa el-Bezdevi /umro 493.h.g./ učio od Muhammed b. Abdulkerima a on od Abdulkerim b. Musaa, a on od imama Ebu-Mensur el-Maturidija)


„Što se tiče Poslanikovog, a.s., mi'radža na nebesa i iznad njih, to nije bilo zbog toga što je Allah, dž.š., iznad svijeta, već je to bilo iz počasti prema njemu, alejhi-s-selam, i kako bi vidio tragove Njegove moći. Musa, a.s., nije uzdignut na nebesa već mu je naređeno da se popne na et-Tur, a Allah, dž.š., kod njih (sekte mudžessima koja tvrdi da je Bog nalazi iznad Arša) nije bio iznad et-Tura niti na njemu, već je to mjesto određeno iz počasti prema njemu, alejhi-s-selam. Isto tako je i po pitanju Muhammeda Mustafe, a.s. Isto tako, ljudima je naređeno da posjećuju Ka'bu, a Allah, dž.š., prema njima, nije kod Ka'be, već im je naređeno da je posjećuju u znak veličanja Allaha. Što se tiče ljudskog podizanja ruku ka nebesima, to je zbog toga što je nebo mjesto sa kojeg se spušta milost, a to im je naređeno u znak pokornosti, isto kao što im je naređeno okretanje prema Ka'bi u namazu kao znak pokornosti."


(Ebu-l-Jusr el-Bezdevi, Usuli-d-din, str. 42., el-Mektebetu-l-ezherijjeh li-t-turas, 2003. g.)


Priredio: Sami ef. Džeko


Napomena: U današnje vrijeme mudžessimsko (antropomorfistno) učenje zastupaju učenjaci kvazi-selefijske (vehabijske) provenijencije. Ovo učenje je batil (neispravno) i izvodi iz islama.

468 views

Recent Posts

See All
bottom of page