top of page

Arš nije oduvijek i mjesto nije oduvijek!


(Odgovor na još jednu smutnju koju mudžessime / kvazi-selefije šire)


Nakon izuzetno lijepog obraćanja hafiza dr. Elvira Duranovića na temu "Gdje je Allah" i objašnjenja da je Bog oduvijek i zauvijek, te da se prostorna odrednica "gdje" ne moze odnositi na Boga koji je oduvijek, jer je prostor stvoren, isto kao što se pol ne može odnositi na Uzvišenog Allaha, i kao što se druge odrednice stvorenja na mogu odnositi na Stvoritelja, a da je Poslanikovo, a.s., pitanje "Gdje" koje se spominje u nekim rivajetima, pitanje o "rangu" a ne o mjestu, te iskrene upute zalutalima da se vrate pravom putu i prihvate da je samo Allah, dž.š., oduvijek i zauvijek, jedan od vođa zalutalih pokušajem manipulacije i izvrtanja hadisa pokušava svoje sljedbenike ubijediti da nije samo Allah, dž.š. oduvijek već je i Arš oduvijek.


To čini zbog toga što želi opravdati svoju imaginaciju o Božijem zauzimanju prostora iznad Arša, a čemu je oprečna činjenica o stvorenosti Arša i svega mimo Uzvišenog Allaha. Odgovor na ovu njegovu zabludu dao je hafiz hadisa Ibn-Hadžer el-Askalani. Kaže Ibn-Hadžer el-Askalani u tumačenju hadisa od lmrana ibn Husajna, r.a., gdje se kaže da je Poslanik, a.s. rekao:


„Bio je Allah, prije Njega nije ništa postojalo, i Njegov Arš je bio na vodi, zapisao je u Zikru sve, a zatim stvorio nebesa i Zemlju."


Njegove riječi: „I Njegov Arš je bio na vodi" Kaže et-Tibi: To je poseban dio jer je "Oduvječni" onaj prije koga nema ništa i ne suprotstavlja mu se u "prvoći". Riječima "I Njegov Arš je bio na vodi" je ukazao da su voda i Arš bili početak ovog svijeta, jer su stvoreni prije stvaranja nebesa i Zemlje, a ispod Arša tada nije bilo ništa osim vode. Srž hadisa je da je mutlak - uopštenost njegovih riječi: "I Njegov Arš je bio na vodi" sažeta - mukajjed riječima: "I nije bilo ništa mimo Njega". Pod "bio je" u prvom dijelu se misli na bespočetnost, a pod drugim na stvorenost nakon nepostojanja."


(Ibn-Hadžer el-Askalani, Fethu-l-bari, 289/6, el-Mektebetu-s-selefijje)


Sami ef. Džeko

238 views

Recent Posts

See All
bottom of page