top of page

Mevludi su vrijedna naučna djela


Muhammedov nur na čelu Adema, a.s., u Mevludu.

Pisci tradicionalnih bošnjačkih mevluda bili su izuzetni poznavaoci života Božijeg Poslanika, a.s., Kur'ana i sunneta. Svoje mevlude nisu pisali proizvoljno već na osnovu dubokog poznavanja islamskih izvora i njihovih komentara. Ovim riječima velikog mufessira Fahruddin Er Razija potvrdićemo samo jedan odlomak mevluda koji je predmet podsmijeha nekih neukih zlonamjernih ljudi.

Kaže imam Fahruddin Er Razi u tumačenju 253. ajeta El Bekare:

To što je Ademu, a.s., učinjena sedžda od strane meleka ne iziskuje to da je on bolji od Muhammeda, a.s.. Dokaz za to su Poslanikove, a.s., riječi: „Adem i ostali će biti ispod mog bajraka na sudnjem Danu.“ ( Et Tajalisi u Musnedu, br. 2711 ) i riječi: „Bio sam Poslanik dok je Adem bio između vode i gline.“ Prenijeto je da je Džibril, a.s., vodio Poslanikovu, a.s., jahalicu u noći mi'radža a ovo je veće od sedžde. Takođe, On Uzvišen je sam donio salavat na Poslanika, a.s. i naredio melekima i vjernicima da donose salavate na njega a to je bolje od sedžde koju su učinili meleki. To se ukazuje na nekoliko načina:

- Allah, dž.š., je naredio melekima da učine sedždu Ademu, a.s., da bi ih odgojio a naredio im je salavat na Poslanika, a.s., da bi Mu se približili. - Salavat na Muhammeda, a.s., kontinuira do Sudnjeg Dana a sedžda meleka Ademu, a.s., se desila samo jednom. - Sedždu Ademu, a.s., su učinili meleki a salavat na Muhammeda, a.s., čini Gospodar svjetova, zatim je naredio da ga čine meleki i vjernici - Melekima je naređeno da učine sedždu Ademu, a.s., zato što je nur Muhammedov, a.s., bio na njegovom čelu.

( Mefatihu'l Gajb, Fahruddin Er Razi, 6/179-180, El Mektebetu't tevfikijje, Kairo )

U Mevludu Saliha Gaševića stoji: Dragi Allah kako stvori Adema S njim okiti ovaj dio alema Sedždu njemu učiniše meleći, A Bog dragi pokloni mu pomoći. Svog habiba na čelo mu nur dade I taj nur mu jedan zeman ostade. Na Havvu ga potle Allah prenese, Šit se rodi pa ga na njeg prenese. Dođe Ibrahim i Ismail na dunja, Oduliće da kazujem drugo ja. Kad se rodi rob u Boga najbolji Nur je njegov pa se njemu prikloni.“

Sami ef. Dzeko

27 views

Recent Posts

See All
bottom of page