top of page

Mevlud je dobro djelo, a ne grijeh!


MEVLUD je kroz historiju i tradiciju Bošnjaka, muslimana, imao veliki značaj, i višestruke koristi i vrijednosti. Kao takav je stoljećima okupljao vjernike i vjernice po našim džamijama, mektebima, i kućama i kroz mevludske stihove, kazivanja i učenja upoznavao se životopis, sira, ličnost našeg Poslanika Muhammeda alejhisselam a vjernici i vjernice pri svemu tome približavali se međusobno u dobru. Mevludom se ne slavi rođendan Poslanika alejhisselam.

Suština je da se mevludom proučava, spominje i voli Poslanik alejhisselam i okupljaju vjernici oko salavata, zikra, učenja, i boravka na najvrednijim mjestima, u džamijama. S pravne strane, islamske misli, mevlud je dozvoljen, i većina učenjaka širom islamskog svijeta, i u našoj islamskoj zajednici u BiH o njemu je pozitivno pisala, govorila i podržavala ga u raznim prilikama i povodima.

Ibadete, vjerske obrede, i aktivnosti kroz mevlud, trud organizatora, izvedbe programa , nečije dobrovoljne priloge, provedeno vrijeme u zikru, učenju, slušanju mevludskog programa niko nema pravo omalovažavati, smatrati ništavnim, bezvrijednim niti zabranjenim.

Oni koji višestruka dobra djela sabrana pod naziv MEVLUD tretiraju zabranjenim i bezvrijednim, koji pišu testove i od mevluda odvraćaju, mi takvima s ponosom i dostojanstvom kazati možemo: djavoli-šejtani obraćaju od dobrih djela, pa nas čudi što vi te metode djavolske koristite! Umjesto da svijet navracate na mevludski program koji je izobilje mnogostrukih dobrih djela vi bi da odvracate omladinu i narod. Ne valja tako o daije, o selefije! Bojte se Onog koji voli da se dobro čini i koji voli da se na dobro navraca!

Zar da od dobra odvracate?!

Gospodaru naš, one površnog znanja, neukog shvatanja, i ograničenog razumijevanja vjere, ti njima pomozi da prošire svoje vidike i spoznaje u vjeri, a nas muslimane sačuvaj, i okupi u dobru dunjaluckom i ahiretskom i nagradi nas za naše svako iskreno učinjeno dobro djelo.

Amin.

Starčević ef. Aldin

Prof. Islamskog prava, fikha

46 views

Recent Posts

See All
bottom of page